IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВР отдавна искало да се освободи от имоти върху терена на царските конюшни

Министерството няма право да се разпорежда със сградите в спорния терен, заяви Румяна Бъчварова

10:39 | 16.09.16 г.
МВР отдавна искало да се освободи от имоти върху терена на царските конюшни

МВР отдавна иска да бъдат актувани имотите на министерството в рамките на терена, който бе продаден от областния управител на София и нашумя като скандала с бившите царски конюшни. Това стана ясно от отговор на вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова в рамките на парламентарния контрол.

Социалистът Жельо Бойчев припомни, че при сделката с три поредни договора в един и същи ден бившият областен управител на София Веселин Пенев продава държавния дял от терена (приблизително 85%) от имота в центъра на София. По изчисления на червения депутат държавата получава 90 лв./кв. м за терена от 7,5 дка, след като за терена са заплатени 658 хил. лв.

Бъчварова уточни, че като вицепремиер не отговаря за областните управители, а координацията с тях е възложена на отдел към администрацията на Министерския съвет.

На 29 февруари 2016 г. в МВР е постъпило писмо от областния управител, в което е предоставена информация за постъпило в областната администрация искане от "Евротрансбилд" ЕООД за прекратяване на съсобствеността между търговското дружество и държавата върху земята. 

„Става въпрос само за земя, а не за сгради. МВР няма права и собственост върху земята. Писмото на областната администрация има информативен характер“, каза вътрешният министър.

В имота имало сгради в управление на МВР, които от 2000 г. са с отпаднала необходимост и оттогава досега нито един областен управител не ги е актувал, за да предприеме вътрешното министерство действия по поддръжката им или по преобразуване на собствеността.

От 2004 г. до настоящия момент МВР е искало многократно съставяне на актове за държавна собственост за сградите, управлявани от министерството. Не са били издадени обаче актове за частна държавна собственост. 

Сградите са с отпаднала необходимост за министерството и са част от групов паметник на културата, каза още Румяна Бъчварова.

Тя допълни, че предвид тези факти МВР не е изразявало становище за процедурата по прекратяване на съсобственост между държавата и физически или юридически лица.

Държавният интерес е бил защитен от Министерството на земеделието, което има акт за собственост върху една от сградите и Министерството на регионалното развитие и благоустройството, които са се произнесли за статута на имота.

Вътрешното министерство е искало да уреди статутът на собственост, с която нямат право да се разпорежда, настоя Бъчварова.

МВР отдавна иска имотите да бъдат актувани, за да се освободи от тях. Как ще се разпореди след това държавата с тях, е въпрос на друго решение. Аз нямам правомощията да се произнасям по случая, заяви тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още