Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Над половината от новооткритите обекти на бул. "Витоша" са кафенета и ресторанти

Пандемията съживява интереса към пазаруване на търговска улица

Над половината от новооткритите обекти на бул. "Витоша" са кафенета и ресторанти

Снимка: Боби Тошев, БГНЕС

Над половината (53%) от новооткритите площи на столичния бул. „Витоша“ през първото полугодие на 2021 г. са кафенета и ресторанти, показва проучване на консултантската компания Colliers International на основните централни улици в София с общо предлагане от 68 хил. кв. м и близо 900 магазина.

Секторът на заведенията постепенно настига модата, която продължава да е доминиращата категория на база наети площи.

Наемните нива за магазин от 100 кв. м на бул. „Витоша“ остават непроменени към края на първото полугодие – 50 евро на кв. м на месец. В същото време обаче разликата във финансовите очаквания на собствениците и наемателите варира между 20% и 25% и според Colliers пандемията е извела на преден план необходимостта от промяна или коригиране на отношенията между собственик и наемател.

През 2020 г. на бул. „Витоша“ е отчетено най-високото ниво на свободни площи, а в същото време са били открити много нови обекти. Това според Colliers е ясен знак за постепенното трансформиране на улицата.Възможностите за позициониране на големи оператори на търговската улица обаче са ограничени заради фрагментираната собственост – 60% от магазините имат брутна отдаваема площ под 50 кв. м.

Големите вериги се доближават до клиентите с обекти на търговски улици

Пандемията е съживила интереса към пазаруване на търговска улица, а фактори, които по-рано са били възприемани като слаби страни на търговските улици – фрагментирана собственост, липса на централизирана координация и достъпност на обектите от среда на открито, сега са се превърнали в техни силни стани, пише консултантската компания.

Още по темата
„Главните търговски улици в София са доказали своята устойчивост през последните години и се очаква тази тенденция да продължи. Съживен интерес има от търговци в различни категории като спорт, козметика, книжарници и магазини за дома. Големите вериги продължават да търсят по-голяма близост до клиентите си и откриването на обект на главна улица ще бъде сред приоритетите им“, отбелязва Colliers.

В същото време фрагментираната собственост на търговските улици с висок процент на индивидуални собственици, които не могат да си позволят обектите им да останат празни, намалява бариерите за навлизане на малки бизнеси, стремящи се да изпробват нови концепции при по-гъвкави договорни условия.

Новите начини на работа водят до появата и на интернет кафенета 2.0 – места за хората, които искат да избегнат пътуването с градски транспорт до работа, но също да избягат от дома си и за целта се нуждаят от услуги като високоскоростен интернет.

При сравнение с последния петгодишен период нивата на новооткритите обекти на търговски улици в София остават стабилни, но свободните площи се удвояват, като пропастта между двата индикатора е значителна през 2020 г.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

3
 
4
 
4
ing5rov до: Solar Power
преди 1 седмица
*** ... а как проверяваш дали персоналът е ваксиниран , или някоя сервитьорка няма трипер ... тролееееей , начукай си го на пет ката ...
2
 
4
 
3
khao до: Solar Power
преди 1 седмица
Няма профилна снимка
Кво ще ти стане ако идеш? ... нали си ваксиниран!
6
 
3
 
2
преди 1 седмица
Няма профилна снимка
Аз в ресторанти и кафенета където се влиза без сертификат и целия персонал не е ваксиниран не ходя. Докато настъпи този момент , парите за забавление отиват в крипто или други инвестиции :)
0
 
7
 
1
преди 1 седмица
Няма профилна снимка
Колко години още ще са нужни на Инвестор за да се сети да слага снимки на графики които всъщност могат да се четат, в момента с резолюция 361х296 са за красота

Още от България
МРРБ иска инженерингът в строителството с държавни средства да отпадне