IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Офис площите са били приоритетни за инвеститорите през 2018 г.

Международните купувачи са по-активните на пазара

18:27 | 08.03.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Офис площите са били приоритетни за инвеститорите през цялата изминала година, включително и през второто полугодие на 2018-та. Това се казва в последния доклад на Colliers International за инвестиционния пазар в България.

Сделките, на които са били обект този тип площи, са приблизително 57%. След тях интересът са привлекли търговските площи с дял от 29%, а оставащите трансакции са били с парцели, индустриални площи и хотели. 

Общата стойност на сключените сделки през втората половина на 2018 г. е 317 млн. евро, а за цялата година - почти 668 млн. евро.

Съотношението между тези от тях, генериращи доход, и придобитите със спекулативна цел е респективно 71% на 25%.

Останалите трансакции са за площи, придобити за собствено ползване. Международните купувачи, основно фондове от ЦИЕ, са по-активните на пазара с дял от 70%.

Colliers Colliers

Източник: Colliers International

Нивата на възвръщаемост във всички основни сегменти на имотния пазар намаляват постепенно от 2016 г. Тази тенденция се запазва и през 2018 г. Към края на годината те са 8% при офисите, 7,25% при търговските площи и 9,5% - при индустриалните.

Colliers Colliers

Източник: Colliers International

Настоящата 2019 г. ще бъде сходна на 2018 г. Липсата на готов продукт и прогнозите за намаляване на наличния заемен капитал са сред причините да се прогнозират инвестиционни обеми, които не надвишават тези от предходната година.

Очакваното увеличение на лихвените проценти е възможно да доведе до понижаване на броя сключени сделки.

Colliers Colliers

Източник: Colliers International

Въпреки това през следващите няколко години възможностите за строителство на нови проекти и развитието на инвестиционен продукт ще продължат да се реализират, което ще задържи вниманието на активните участници на пазара.

Colliers Colliers

Източник: Colliers International

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:36 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още