Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Ръстът на новото строителство уравновесява имотния пазар във Варна

В града се увеличават сделките на цена между 70 хил. и 100 хил. евро

Ръстът на новото строителство уравновесява имотния пазар във Варна

Снимка: Pixabay.com

Пазарът на жилищни имоти във Варна върви към уравновесяване след силния ръст на цените, започнал в края на 2016 г., благодарение на големия брой новозапочнати проекти и получени разрешения за строеж.

Само през първите шест месеца на 2018 г. общият обем от издадени разрешителни за строеж и започнато ново строителство в морската столица е около половин милион квадратни метра. Очаква се това да повлияе на предлагането, като експерти прогнозират забавяне на ръста и дори лек спад на цените на жилищата.

Още по темата

В последните пет-шест месеца много проекти в предпочитани райони във Варна получиха разрешение за строеж и хората започнаха смело да купуват в тези сгради, коментира пред Investor.bg Димитринка Костадинчева, регионален директор на АДРЕС Недвижими имоти Варна.

Според нея основните играчи в новото строителство са инвеститори, които са смятани за стабилни от клиентите, поради което се ползват с тяхното доверие и това им дава повече спокойствие, когато купуват „на зелено“. Около 20% от реализираните сделки от агенцията са за имоти ново строителство. В същото време клиентите, които продават имот, закупен с инвестиционна цел, са около 40%, а делът на хората, които се разделят с един имот, за да закупят друг, е около 15-16%.

Според Добромир Ганев, председател на Управителния съвет на Национално сдружение Недвижими имоти (НСНИ), интересът към придобиване на имоти „на зелено“ във Варна не е малък, тъй като сградите са по-добри, с подобрена функция и дизайн и привлекателна цена с възможност за разсрочване на плащането, без да се взема по-голям кредит. „Част от купувачите предпочитат да се включат в по-ранен етап от стартирането на даден проект с цел да получат по-изгодна цена, но има и такива, които се насочват към имоти с издаден акт 14 или 15, за да са по-спокойни и да не бъдат изненадани в някакъв момент от срив на пазара“, отбелязва Ганев.

Интересът към старо строителство и към районите, застроени с панелни блокове, също се запазва, като към тях се ориентират хора с по-ниски бюджети, които нямат възможност да придобиват имот в централните райони на града.

Данните на АДРЕС сочат, че основен дял в общите продажби имат двустайните и тристайните апартаменти, като около 40% от сделките се сключват на цена от 50 хил. до 70 хил. евро. Тази година се забелязва увеличение на сделките на цена между 70 хил. и 100 хил. евро, които държат дял от около 20% от общия пазар. Според Димитринка Костадинчева това се дължи на големия брой проекти ново строителство в  посока Варна-Златни пясъци. „Този район свърза града с курорта и там имотите вече се използват за целогодишно живеене, има възможност и за реализиране на луксозни сгради. Хората се ориентират към тях и това вдига цената на покупките“, отбелязва Костадинчева.

Най-предпочитаните квартали във Варна са „Младост“ и „Възраждане“, които са и най-облагородените квартали в последните години в близост до центъра, но все пак извън територията на централната градска част. „В тях се живее много комфортно и хората ги предпочитат. Там е концентрирана и голяма част от новото строителство“, казва Костадинчева.

Предпочитани райони са и квартал „Левски“, Окръжна болница и Цветен квартал заради подобряването на инфраструктурата в района – подновяване на Околовръстния път, ремонт на булевард „Левски“, който се очаква да облекчи трафика в централната градска част. В последните няколко месеца се забелязва също ново строителство и раздвижване на пазара в центъра на града и в Гръцката махала.

80% от сключените сделки са за имоти за живеене, а делът на сделките с инвестиционна цел е около 17%. По отношение на имотите, закупени с инвестиционна цел, Добромир Ганев отбелязва, че напоследък в България се отчита най-високата инфлация в последните пет-шест години, а имотът винаги е бил добра защита от подобни инфлационни процеси. Според него ако тенденцията за покачване на инфлацията се запази, тя може да повлияе на пазара на имоти.

На наемния пазар във Варна клиентите са предимно студенти и семейства, които са се преместили от по-малко в по-голямо жилище, или пристигат в града от вътрешността на страната и първата стъпка е да заживеят под наем. Служители на големи компании, които са съсредоточили бизнеса си в града, са сред наемателите на по-скъпи имоти. Костадинчева отбелязва, че в последно време се наблюдава раздвижване на пазара на офис и складови площи под наем и това според нея е признак, че икономиката на града се развива.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (9)

2
 
2
 
9
преди 1 година
Няма профилна снимка
Решението с цените на имотите много лесно може да се реши.
1000 лв данък за второ(не основно) и всяко следващо жилище. Тогава който е смел нека пише апартамента си фиктивно на леля си, дядо си или на някой работник от фирмата...ако има тази смелост :) Ако не е достатъчна мярка, го правят 2000 лв/год данъка и тогава да видим кой е ербап хаха
Обаче няма да го направят, защото ще засегнат строителния сектор, банковия...и хората ще се пренасочат към други форми на "инвестиране" на излишните си пари.
0
 
20
 
8
pinoccio до: s3
преди 1 година
Няма профилна снимка
Много ми хареса това твое прозрение - "Нищо не даваш и получаваш апартамент". Това е по-яко от девиза на Великата френска революция - "Свобода, братство, равенство". По-яко е и от девиза на Великата октомврийска революция - "Да заграбим заграбеното". Ти нямаш представа какво си измислил, човече. Ти си измислил девиза на Новата революция, която ще върне хората по напуснатите градове и села. На всяка жп гара ще свети в неон този надпис - "Върни се! Нищо не даваш и получаваш апартамент!". Бих добавил само и по един циганнски оркестър за посрещане и връчване на ключовете от местното кметство, а до тях картонена фигура на Левон в цял ръст ще поклаща одобрително глава от порива на вятъра. Но това ще прецениш ти. Господ да поживи такива светли умове.
8
 
5
 
7
преди 1 година
Няма профилна снимка
не трябва да се "отпуска края" на жилищното строителство и надуването на нов балон. Точно обратно, трябва да се ограничава новото строителство и да се пускат само супер-качествени проекти.
1
 
13
 
6
Blueberry до: s3
преди 1 година
Няма профилна снимка
Какво му е ниското на ГПР-то по двата заема? 5% и 11% съответно. Нали не очакваш такъв тип клиенти да се възползват от прИмоциите по под 3% лихва. Е, ще се пробват, но в банката ще ги приземят, че за тях имат други лихви. Така, че ниските ПРОМЕНЛИВИ лихви, които промотираш, не са за повечето, просто не отговарят на условията. Добре, че поне има условности и банките не са му изпуснали края.
3
 
25
 
5
lozkhris до: s3
преди 1 година
Няма профилна снимка
И това страшно много ти харесва - да затъваш в заеми заради една килия, която някой нарича "апартамент"?...Замогнал се народът / справи се с пълния член / ? Като как се е замогнал - с 510-те лв минимална заплата и бруталните харчове, сметки, глоби, такси, акцизи, застраховки на държавата? Странни твърдения... Ако не си брокер, задължително си държавен служител в гравитираща около властта институция... Готвите се за избори, както виждам...

Още от България
Как се отразява коронакризата на проптех индустрията?