IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на новото строителство уравновесява имотния пазар във Варна

В града се увеличават сделките на цена между 70 хил. и 100 хил. евро

08:15 | 29.10.18 г. 9
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Чужденците вече не са фактор на пазара на недвижими имоти във Варна и района. „При чуждите граждани, предимно хора от Русия и другите бивши съветски републики, говорим основно за продажба на инвестициите, които са направили в предишни години“, отбелязва Костадинчева. Данните на АДРЕС сочат, че много семейства от Търговище, Шумен и Добрич инвестират в жилище във Варна, като те са насочени главно към покупка на имот в нова сграда.

Добромир Ганев също е на мнение, че вътрешната миграция е един от най-сериозните фактори, които влияят на пазара във Варна, тъй като градът е третият по големина притегателен център в страната след София и Пловдив. „Към Варна вече се насочват и граждани от Северозападна България – Монтана, Плевен, Ловеч. Освен това градът е вторият по големина университетски център, което също оказва много сериозно влияние на пазара“, допълва той. 

Данни на Агенцията по вписванията в началото на седмицата показаха силен ръст на броя на сделките във Варна както на тримесечна, така и на годишна основа при относително забавяне в останалите големи градове в страната. Според Добромир Ганев причината за това е, че Варна изоставаше в последно време от София и Пловдив по бърз ръст на броя на сделките. Възможно е също така в този период да са вписани повече сделки „на зелено“, които са били реализирани по-назад във времето. „Считам, че няма сезонност в бизнеса с имоти във Варна, но въпреки това е възможно през летния период българи, които работят в чужбина, да са използвали летните си отпуски за придобиване на собственост. Преди това те са проучили пазара, много често изпращат свои роднини на огледи и обичайно през юли, август или септември идват, за да закупят имота с инвестиционна цел“, казва Ганев.

Според Костадинчева в края на летния сезон хората обичайно са готови за инвестиция. Освен това подобряването на инфраструктурата и ръстът на новото строителство вероятно също са оказали влияние за увеличаването на броя на сделките.

Ганев подчертава, че пазарът за Черноморието като цяло тази година е изключително добър за разлика от предходните години. „В периода между 2013 и 2017 г. бяхме свидетели на постоянен спад на цените и броя на сделките. Сега почти никъде няма понижение – в Балчик и Каварна сделките за деветмесечието се увеличават с 4%, в Несебър с 11%, ръст има също в Поморие и Царево, както и в зимните курорти Разлог и Банско“, казва той. Според него повишеният интерес не се дължи толкова на чуждестранни граждани, придобиващи имоти, а по-скоро на привлекателността на офертите, които са накарали много българи да се насочат към възможността за закупуване на ваканционен имот.

Очакванията на Костадинчева са пазарът да се уравновеси, а броят на сделките леко да се забави в сравнение с третото тримесечие, тъй като продавачите в града се увеличават по-бързо, отколкото купувачите. „Смятам, че ще има успокояване на пазара. Повлияни от общия импулс за сделки, понякога продавачите обявяват имотите на доста висока цена, но по време на преговорите са все по-склонни да правят отстъпки от цените“, отбелязва тя.

Добромир Ганев не очаква сериозни промени на пазара на недвижими имоти до средата на следващата година не само във Варна, а и в другите големи градове в страната. „Някои колеги предвиждаха по-малко сделки, но това не се оправда. В София все още имаме ръст, който за деветмесечието достига до 2%, в столицата са сключени почти 20 хил. сделки. В Пловдив, Бургас, Варна има ръст или съвсем лек спад. Ръстът за цялата страна е 1%“, отбелязва той.

Във връзка с очакваното повишаване на основния лихвен процент от Европейската централна банка (ЕЦБ) догодина, което вероятно ще доведе до покачване на лихвите по ипотечните кредити, Ганев коментира, че то вероятно ще бъде много плавно и в дълги интервали за разлика от Федералния резерв, който започна да увеличава основната си лихва на всеки три месеца още от миналата година. „За ЕЦБ се твърди, че покачването ще бъде с 0,25% на всеки шест месеца, т.е. става дума за плавен преход“, подчертава той.

Според Ганев обаче пазарът на недвижими имоти навлиза в цикъл на увеличено строителство, който ще повиши предлаганата продукция. „В София например цифрата за първите шест месеца на тази година е 1,1-1,2 млн. кв. м разгъната застроена площ под формата на разрешения за строеж и започнато ново строителство. Ако приемем, че площта на едно жилище е средно 80 кв. м, излиза, че голяма част от обема от сделки за една година от порядъка на 25 хил. се генерира само в тези 1,2 млн. кв. м ново строителство, което е започнало или предстои да започне. Предполага се, че този интерес на инвеститорите към строителство на жилищни имоти ще окаже благотворно влияние за уравновесяване на цените“, отбелязва Ганев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 2 rate down comment 2
neverland
преди 5 години
Решението с цените на имотите много лесно може да се реши.1000 лв данък за второ(не основно) и всяко следващо жилище. Тогава който е смел нека пише апартамента си фиктивно на леля си, дядо си или на някой работник от фирмата...ако има тази смелост :) Ако не е достатъчна мярка, го правят 2000 лв/год данъка и тогава да видим кой е ербап хахаОбаче няма да го направят, защото ще засегнат строителния сектор, банковия...и хората ще се пренасочат към други форми на "инвестиране" на излишните си пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 20 rate down comment 0
pinoccio
преди 5 години
Много ми хареса това твое прозрение - "Нищо не даваш и получаваш апартамент". Това е по-яко от девиза на Великата френска революция - "Свобода, братство, равенство". По-яко е и от девиза на Великата октомврийска революция - "Да заграбим заграбеното". Ти нямаш представа какво си измислил, човече. Ти си измислил девиза на Новата революция, която ще върне хората по напуснатите градове и села. На всяка жп гара ще свети в неон този надпис - "Върни се! Нищо не даваш и получаваш апартамент!". Бих добавил само и по един циганнски оркестър за посрещане и връчване на ключовете от местното кметство, а до тях картонена фигура на Левон в цял ръст ще поклаща одобрително глава от порива на вятъра. Но това ще прецениш ти. Господ да поживи такива светли умове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 8
nikolait
преди 5 години
не трябва да се "отпуска края" на жилищното строителство и надуването на нов балон. Точно обратно, трябва да се ограничава новото строителство и да се пускат само супер-качествени проекти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 1
Blueberry
преди 5 години
Какво му е ниското на ГПР-то по двата заема? 5% и 11% съответно. Нали не очакваш такъв тип клиенти да се възползват от прИмоциите по под 3% лихва. Е, ще се пробват, но в банката ще ги приземят, че за тях имат други лихви. Така, че ниските ПРОМЕНЛИВИ лихви, които промотираш, не са за повечето, просто не отговарят на условията. Добре, че поне има условности и банките не са му изпуснали края.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 25 rate down comment 3
lozkhris
преди 5 години
И това страшно много ти харесва - да затъваш в заеми заради една килия, която някой нарича "апартамент"?...Замогнал се народът / справи се с пълния член / ? Като как се е замогнал - с 510-те лв минимална заплата и бруталните харчове, сметки, глоби, такси, акцизи, застраховки на държавата? Странни твърдения... Ако не си брокер, задължително си държавен служител в гравитираща около властта институция... Готвите се за избори, както виждам...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 28
s3
преди 5 години
Не съм брокер, но казвам истината. Замогна се народа през последните 10г. и апартаменти се купуват. Отделно, както казах дори може да си вземеш апартамент и без да имаш пари, банките могат да ти осигурят и 100% финансиране.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 3
mrynmryn
преди 5 години
Аха и всички някак магически са доволни. 100% си брокер. Във Варна на всеки ъгъл има по 2-*** поне. Нямам търпение да се срине пак пазара и да си намерят истинска работа. А жилищата, които се продават тук, са смешни 40кв реална площ, без парко място или гаражи. Навсякъде мръсотия покрай тия строежи, а там където не е или си забит в трънаците или си в "махлата". По-умните си купиха къщи в близките села, за същите пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 31
s3
преди 5 години
Сега е момента за апартамента. Лихвите никога преди не са били на толкова ниско ниво, нещо за което се борим вече 10г. Отделно, човек може спокойно да финансира една покупка изцяло с кредитни средства: 80% с ипотека и още 20% с потребителски, реално нищо не даваш и получаваш апартамента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 5 години
Все още не се е спукал балона с извратените цени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още