IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сделките с имоти в София достигнаха 13-годишен връх през първото тримесечие

Първите три месеца на годината са били силни и за пазарите в останалите големи градове в страната

16:28 | 19.04.21 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Благой Кирилов, БГНЕС</em></p>

Снимка: Благой Кирилов, БГНЕС

Въпреки пандемията сделките с имоти в София и в повечето други големи градове в страната са нараснали силно през първото тримесечие на тази година, сочат данни на Агенцията по вписванията.

В столицата между януари и март са вписани 6683 сделки спрямо 5285 година по-рано, като броят им е на най-високото ниво от световната финансова криза през 2008 г. насам. Това е ръст с 26,4% спрямо първото тримесечие на миналата година и с 18,5% спрямо първите три месеца на 2019 г., когато имотният пазар не беше засегнат от коронавирусната пандемия.

Още по-силни са ръстовете в Пловдив – там през първото тримесечие са вписани 3644 сделки с имоти, което е с 34,1% над нивото през същия период година по-рано и с 21,3% повече спрямо първите три месеца на 2019 г. Броят на вписаните сделки в Града под тепетата е най-високият от началото на воденето на статистика през 2005 г.

Първото тримесечие на тази година е било силно и за сделките с имоти по морето. Във Варна през периода са вписани 2578 сделки с имоти – най-високият брой от 2008 г. насам. Те са с 0,9% над нивото през първите три месеца на 2020 г. и с 6,6% над равнището през същия период на 2019 г.

В Бургас вписаните сделки с имоти през първото тримесечие на 2021 г. са 1423, като броят им е най-високият от 2005 г. насам. Това е с 12,5% над равнището през първите три месеца на 2020 г. и с 2,3% повече спрямо същия период на 2019 г.

По над 1000 сделки за едно тримесечие са вписани и в Стара Загора и Русе, като в първия град броят им расте с 3,8% на годишна база, а във втория намалява минимално с 0,8%.

В цялата страна през първото тримесечие са вписани 44 113 сделки с имоти, което е със 17% повече спрямо първите три месеца на 2020 г. и с 10,3% над броя за същия период на 2019 г.

Тримесечието е било силно и за вписаните законни и договорни ипотеки както в четирите най-големи града у нас, така и в цялата страна, показват още данните на Агенцията по вписванията.

Вписаните законни и договорни ипотеки в София са 3249, което е с 6,5% над нивото им година по-рано. В Пловдив през същия период са вписани 975 ипотеки, което е ръст с 16% на годишна база.

979 ипотеки са вписани във Варна през първото тримесечие, като броят им също се увеличава със 7,5% на годишна база. В Бургас през същия период са вписани 494 законни и договорни ипотеки, като броят им нараства минимално спрямо 487 година по-рано.

В страната през първото тримесечие са вписани общо 9565 законни и договорни ипотеки спрямо 9249 година по-рано, което е увеличение с 3,4% на годишна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 6
OPASEN
преди 2 години
Населението в София намалявало с 20'000 човека за 2020 година - временно явление заради "пандемията" (лично наблюдавам как наемите падат!), но е ВРЕМЕННО. Хората ще се върнат след "пандемията", защото в София има работа! Имало калища, имало мръсотия, било гадно - явно казано от човек, който не е ходил на Запад, за да види, че само центърът на градовете е идеален, впрочем както и в София. Ами ако е кално и мръсно цената на имота просто е по-ниска, но колко процента от София е в подобен апокалипсис не се казва! Истината е, че има такива райони, но определено не са над 5-6%... Имало незаети апартаменти - лошото просто не се използва и явно никой не иска да купи, за да го ползва! Има и "спящи" апартаменти, които седят, докато се вдигнат цените, за да се продадат на добра печалба, а след като няма предлагане, то цените се вдигат! Е, това ли са Ви анализите, бе, хора? Явно толкова разбирате от анализ на пазара на имоти :-))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 1
Веск
преди 2 години
20 000 на 1 200 000 си е не един, а направо към 2 процента годишен спад. Същото е и в другите градове. Някои областни центрове губят и над 2 процента от населението годишно - Габрово, Шумен, В. Търново. Стара Загора беше най-зле. Нещо като 6 или 8 000 спад за година. От 130 000 това вече не е за проценти даже сметка. Русе над 5 000 спад . Пак е много на 150 000. ТОВА Е КАТАСТРОФА - ЧУДОВИЩНА КАТАСТРОФА и няма как виновни да са Путин, Корнелия Нинова, Станишев и Ленин този път.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 0
Веск
преди 2 години
Иде ми , дойде ми. Стига бе. Един път спад, после ръст. Последно? Някой май не е прочел, че София населението намалява с 20 000 души за 2020та година. Примерно Търново, Габрово, Шумен с по над 2 000. Долу горе пропорционално на размера Варна, Бургас, Пловдив, Плевен. Малко по-зле е в Русе, а Ст. Загора нещо странно даже. Огромен спад. Демографската катастрофа навлиза в остра фаза. Нищо лично. Нищо против нямам ни брокери, ни строители, но - стига уйдурми, стига презастрояване. Да не говорим и колко жилища се освобождават на ден само от починалите от корона вирус. Спрете се малко. Било, каквото било. Иде по-лошо. яма млади хора. Само малко ромллянци останаха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
V.At.
преди 2 години
По статистически данни в София има над 100 000 незаети апартамента. Странна е "инвестицията в имоти", но алчността няма граници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 1
michaelis23
преди 2 години
в момента съм в Колонията, просто нещо страшно от границата няма път човек тряаа на кон да влезе, дупки калища кат в 681г. още от Хан Аспарух, колата ше треа я карам на стенд после .... в Софията абсолютна кoчинaa ама тотал жал, се едно си в Мосул / Ирак или Кандахар в Афганистан че даже там е по добре, правила по пътищата нема, щот нема пътища, в центъра наем 700? срещу НДК а пейзажа е полуразпад на сградите, няма мазилки асансьори, нищо, кофите за бoклyкaa преливат романтична пЛандемия .... в широкия център лудница, едно и също че и по-зле от преди 20г. баба ми не мое стигне до болницата пеша, щот нема по кво да се върви до там треаше гумени ботуши с лодка да и донесем, с кола забраи само с танк .... От там ви питам какви имоти ве ало ?, аз виждам наоколо само кошapи и кoптopи ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
stoycheff
преди 2 години
Да, то един ден статия как сделки, строителство, население, ала бала, върви надолу, на следващия ден контра статия как всичко лети нагоре. Последно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 0
Varfor
преди 2 години
Балонът се надува, надува..Онзи ден имаше статия, че населението на София намалява за първи път от 2001-а насам, но пък иначе рекорд откъм строителство и сделки.Напълно логично.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още