Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Ще се превърнат ли моловете в офис сгради?

Причина за трансформацията на стари сгради е недостатъчното предлагане на офис площи клас А в Пловдив, Варна и Бургас, съобщава консултантска компания

Ще се превърнат ли моловете в офис сгради?

Пример за трансформацията на стара сграда в модерен офис е сделката на KBC Груп за Mall Varna. Снимка: KBC Груп

Трансформациите на сгради, изчерпали първоначалното си предназначение, ще стават все по-често явление в големите регионални центрове в страната през следващите години заради засилващия се интерес към тях на IT и аутсорсинг индустрията и ограниченото предлагане на първокласни офис площи, сочат данни на консултантската компания за бизнес имоти Cushman & Wakefield Forton.

С нарастващата конкуренция за работна ръка изборът на компаниите минава през преглед на алтернативни държави, след това градове и едва на финала се търси сграда. Добрата новина според експертите е, че Пловдив, Варна и Бургас успяват да се преборят и да привлекат  мащабни центрове за споделени услуги на водещи световни компании.

Сред примерите е решението на белгийската KBC Груп първоначално да наеме площи в Mall Varna за първия си в България център за споделени услуги, а впоследствие да придобие сградата чрез дъщерната си компания ДЗИ ЕАД. Продавач е „Хидрострой“ АД.

„Решението за тези трансакции е логично и следва установена процедура. От друга страна е показателно за потенциала на Варна - град, който следва развитието на София, а след това и Пловдив. За съжаление в града все още няма качествено предлагане на офиси клас А“, коментира Станимира Пашова, мениджър „Офис площи“ в Cushman & Wakefield Forton.

Още по темата
Според данните на компанията във Варна строителна активност в този сегмент на практика липсва. За разлика от Пловдив, където през последната година бе започната нова клас А офис сграда и приключи строителството на Kamenitsa Office Park. Поради нарастващия наемен интерес недостигът може да се компенсира с един на пръв поглед алтернативен, но познат за развитите пазари подход, а именно трансформацията на търговски центрове като Mall Varna в офис сгради.

„В действителност конструкцията на един търговски център е изключително подходяща за превръщане в луксозни работни пространства - големи плочи, изключителна височина, лесни за трансформация огромни пространства на един етаж. В действителност след промяна на системите и обновяване на фасадата една такава сграда е технологично актуална и архитектурно привлекателна.“, посочва Пашова.

През 2019 г. големи наемни сделки с клас А площи с общ обем от над 19 хил. кв. м са били регистрирани на офис пазарите в Пловдив, Варна и Бургас, като той надхвърля в пъти средните нива за предходните години, показват данните на Cushman & Wakefield Forton. Водеща причина за тази активност е наличието на университети и квалифицирана работна ръка в тези градове при вече силно конкурентен според работодателите потенциал на столицата. Във времето, в което пазарът в регионалните центрове очаква новото предлагане, във фокуса на внимание ще попаднат още сгради, чието първоначално предназначение е изчерпано.

“Това е възможност част от сградите, построени в най-ранния етап на развитие на пазара, да намерят свое ново предназначение. На практика имаме възможност за сравнително бърза поява на нови пространства, отговарящи на съвременните изисквания на клиентите. Защото критериите за избор много са се променили за тези 10 или 15 години. Тази промяна се отнася до всички обществени сгради. Тя неизбежно ще доведе и до трансформация на старите офис сгради и ако съдим по световните тенденции, те ще се превърнат в модерни градски хотели, споделени офис-пространства или учебни заведения. Всъщност посоката е ясна - конструкциите на сградите, в които няма живот от месеци, да бъдат използвани и да започнат да носят доходност. Това е възможност, но и важен фактор за промяна на градската среда”, казва Пашова.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
5
 
3
преди 1 година
Откъде това търсене на офиси, че даже и клас А. Нали бъдещето е да работи човек от вкъщи и да отиде 2 дни до офис да се види със шефа, да свери задачите и резултатите, да пие по кафе с колегите и да продължава.
0
 
2
 
2
преди 1 година
Няма профилна снимка
https://www.investor.bg/bylgariia/451/a/pylno-fiasko-za-molovete-v-ruse-202109/
1
 
11
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
"2-те кули" във Варна от години са само офиси. Варна мол и той бе доста празен, последно като отидох до него. А тоя дето го забиха в толбухин, нямам идея как е, не мисля, че някога ще отида до там.

Още от България
Н. Господинов: Второкласни офиси може да се превърнат в жилища, за да оцелеят