Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Снежана Стойчева: Лошите практики в брокерския бранш не намаляват, а се развиват

За пазара на жилищни имоти в големите градове годината ще свърши така, както и започна – с изчакване, твърди мениджърът на Imoti.net

Снежана Стойчева: Лошите практики в брокерския бранш не намаляват, а се развиват

Снежана Стойчева, Снимка: Investor Media Group

Всеизвестен факт е, че бизнесът с имоти има значителен дял от българската икономика, а сделките в сектора са предимно за големи суми – стотици хиляди, дори милиони лева.

"За съжаление обаче в бизнеса с имоти няма никаква регулация, нито дори елементарно изискване за образование за брокерите на недвижими имоти. От години се говори за държавно регулиране на бранша и за приемане на закон, но все още нищо не е придвижено. Смятам, че това няма да продължи дълго и когато дойде моментът, брокерите ще трябва да отговорят на изискването за подходящо образование, придобита квалификация и получен сертификат“, казва Снежана Стойчева, мениджър на Imoti.net, част от Investor Media Group, към който принадлежи и Investor.bg.

Точно тази липса на пазара ще се опита да запълни новата магистърска програма „Брокерство и оценяване на недвижими имоти“ във Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ). Тя ще се осъществява съвместно с водещия сайт за недвижими имоти Imoti.net. До изтичането на крайния срок за приемане на документи остават само пет дни.

Магистратурата е и логично продължение на усилията на Imoti.net да работи в полза на добрите практики при сделките с имоти. Тя е насочена към всеки, който иска да се развива в областта на недвижимите имоти като брокер или оценител. „Програмата дава различни възможности - бакалаври с икономическо, но и с неикономическо образование могат да придобият магистърска степен за този сектор. Помислили сме и за хората с опит, които отдавна практикуват тези дейности, но не са легитимирали знанията си. Те ще могат да се обучават в квалификационен курс за  брокери или оценители на недвижими имоти и да получат удостоверение за преминатото обучение“, обяснява Стойчева.

Според нея лошите практики в брокерския бранш не намаляват, а се развиват и се появяват нови некоректни схеми на работа. „Фалшиви, измислени обяви при рекламата на имоти е най-широко разпространената практика. Това е лошо, неприятно, досадно, но не толкова опасно и притеснително. Imoti.net като отговорна компания, която цели да предложи на своите потребители реални обяви, има сериозен напредък в решаването на проблема и вече 98% от обявите в сайта са реални. По-сериозни са лошите практики при взаимоотношенията брокер – клиент, когато едната страна се чувства неудовлетворена. Понякога стремежът на брокера за бързи сделка и пари ощетява клиента. А недоверието в компетентността на брокера може да провокира клиента да търси причини и начини да го заобиколи. Тук не говорим за престъпните  практики, които все пак са по-редки случаи. Но тъй като към сделка с имот човек пристъпва един-два пъти в живота си и се налага да борави с големи суми пари, много е важно лошите практики да бъдат ограничени.  Теоретичната и практическата подготовка на брокерите на недвижими имоти ще помогне в тази насока“, смята Стойчева.

Според мениджърa на Imoti.net най-добрият начин за изчистване на лошите практики е чрез саморегулация, както е в някои европейски страни. Проучвания в България обаче сочат, че браншът не е готов за това. „Държавната регулация е предпочитана от сектора, но все още предложеният законопроект не е на дневен ред.  Задължително е брокерите, агенциите, браншовите организации да участват активно в подготовката и обсъждането на закон, който да регулира посредничеството при сделки с имоти, и да постави ясни критерии за образование и квалификация, за да се упражнява тази дейност. Този процес трябва да бъде перманентен, т.е. брокерите, агентите трябва периодично да актуализират и надграждат знанията си“, смята Стойчева.

„От доста време бизнесът с недвижими имоти е умишлено неглижиран. Липсата на регулация позволи на много хора да действат като брокери на недвижими имоти, когато останат без работа или в свободното си време. Това не трябва да продължава, защото този бизнес борави с големи парични потоци. Струва ми се, че колкото повече се отлага регулацията, толкова по-голяма става вероятността да се стигне до задължително реализиране на сделките с имоти само чрез лицензиран брокер“, казва Стойчева. 

Според нея устойчивото развитие на българската икономика, растящите доходи на населението и ниските лихви по ипотечните кредити създават условия за динамичен пазар на имоти и превес на сделките с имоти ново строителство. „Но към момента очакванията са, че от следващата година темпото ще се забави. Агенциите и брокерите на недвижими имоти ще трябва да отговорят на икономическите промени, на навлизането на новите технологии, на растящите изисквания на клиентите. В един свиващ се пазар на имоти конкуренцията в бранша ще наложи отпадането на някои дребни, недобре подготвени участници, както агенции, така и брокери. И поради тази причина подготовката в магистърската програма „Брокерство и оценяване на недвижими имоти“ ще разшири възможностите за реализация и ще съдейства за по-ефективна конкуренция“, казва Стойчева.

По отношение на развитието на пазара на жилищни имоти в големите градове тази година тя отбелязва, че годината е започнала с изчакване и прогнозира, че така и ще завърши. „Ръстът на сделките и на цените на имотите през тази година отразяват преди всичко реализацията на имотите ново строителство, като в това отношение особено се откроиха София и Пловдив. Ваканционните имоти също привлякоха интерес. Докато лихвите по ипотечните кредити са на тези рекордно ниски за България нива, пазарът ще остане близо до сегашното си темпо на развитие. Имотите на добри локации, качествено и енергоефективно изпълнените сгради винаги ще държат висока цена“, отбелязва Стойчева.

Обучението по специалността „Брокерство и оценяване на недвижими имоти“ е в задочна форма. Студентите ще изучават основи на финансите, счетоводството, застраховането и маркетинга и ще имат възможност да усвоят и тънкостите на търговското право, бизнес статистиките и инвестициите. Сред дисциплините в учебната програма са още „Пазари на недвижими имоти“, „Правни аспекти на търговията с недвижими имоти“, „Управление на продажбите“, Управление на портфейл“, „Финансови показатели при анализа на недвижими имоти“.

Специалността предлага придобиване на магистърска степен при завършване, но и възможност да се завърши само един от курсовете – за брокер или за оценител на недвижими имоти и да се получи сертификат за усвоените знания и умения.

Сред преподавателите в новата магистърска програма „Брокерство и оценяване на недвижими имоти“ са едни от водещите експерти в България, сред които доц. д-р Маню Моравенов, проф. д-р Боян Дуранкев, доц. Любка Ценова и доц. д-р Даниела Илиева.

Повече за програмата може да намерите ТУК.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (9)

0
 
0
 
9
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Откраднал е 50 000 долара от фирмата, която управлява.
Управлява капитал от 9 милиарда, които може би и тях ще открадне.
Откраднал единствените пари от старата си фирма - 50к лева, като отворил за 1 ден сметка на компанията в райфайзенбанк, изтелглил парите в брой и после я закрил- квесторката го хванала и сега разследват Маню Моравенов. Какво да очакваме от него като CEO na BFB - там има 9 милиарда за крадене ...
0
 
0
 
8
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Замесеният в корупционни схеми доц. д-р Маню Моравенов е предложен да влезе в
състава на Съветът на директорите на Българска фондова борса (БФБ) на мястото на
досегашния изпълнителния директор Иван Такев.
Маню Моравенов е с дългогодишен опит в сферата на финансите и инвестициите, но дали
името и професионализмът му са толкова кристално чисти и ясни за публичността? И защо
човек откраднал 11 милиарда публични средства ще заема толкова висок пост? Именно
заради неясен произход на средства и липсващите баснословни суми са причината г-н
Моравенов да бъде обект на масови разпити от органите на реда. В момента се води
разследване за финансови пирамиди, които е управлявал в сферата на капиталовите пазари
и използването на сладки държавни постове, които е заемал през годините.
Публична тайна е, че Моравенов, бе уволнен от поста си на изпълнителен директор на
инвестиционния посредник „Фоукъл Пойнт Инвестмънтс” АД и "Феърплей пропъртис"
АД след като собственикът на компанията Марио Захариев стана жертва на
непрофесионалното отношение и схеми уронващи престижа на компанията. Безкрайни
жалби и недоволни клиенти, загубени партньорства и откраднати пари, станаха причина,
така известния „капацитет“ да бъде отстранен от длъжност.
Каква е връзката на Маню Моравенов с кмета на Созопол е другият въпрос, на които се
търси истинският отговор. Моравенов е помагал на Панайот Рейзи в присвояването на
средства в особено големи размери и документални престъпления.
По времето когато Моравенов управлява "Феърплей пропъртис", компанията купива
търговски сгради, басейн и нови апартаменти във ваканционното селище Санта Марина, в
Созопол. С фалшиви документи и фирми фантоми, той присвоява големи суми от
приходите на комплекса, за лична облага като за пореден път ощетява дружеството, което
управлява.
Ще продължава ли Моравенов да заема редица ръководни длъжности в институции или
най-накрая ще попадне под надзора на закона предстои да разберем.
0
 
1
 
7
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Маню Моравенов е с дългогодишен опит в сферата на финансите и инвестициите, но дали
името и професионализмът му са толкова кристално чисти и ясни за публичността?
2
 
3
 
6
bonboniera29 до: крас
преди 11 месеца
Точно ииспанските брокери не давай за пример. Там лъжите са огромни и обществено "оправдани". Никой не се сърди за "неточности".
Освен това, там цените са обосновани, а не измислени. Икам да кажа, че когато нещо е евтино, СЪС СИГУРНОСТ Е СКАПАНО, ЛОШО И ПАРИТЕ СА МУ ИСТИНСКИ.
1
 
24
 
5
преди 11 месеца
Няма профилна снимка
Лоша практика е изобщо да има брокери. Аз на брокери пари не давам, намирам винаги собственика, колкото и да крият в текстовете и снимките винаги оставят следа и не е трудно да се изчисли кой е реалния продавач. Така и така не вършат никъва работа и не носят никъква отговорност към продавача, по-добре да ги няма. Да не разказвам за още по-лоши брокерски практики, как се договарят с нотариусите да надуят таксата към купувача и после нотариусите им връщат на брокера част от таксата. Мога да посоча такива агенции със звънки имена, доказано ползвайки такава практика. С половин дума, *** са, затова ги заобкаляйте както можете.

Още от България
Струва ли си да се инвестира в хотели у нас в условията на криза?