IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

София е извън топ 40 на най-бързо растящите жилищни пазари в света

Българската столица губи 13 места в глобалния индекс на консултантска компания за второто тримесечие

13:08 | 02.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

София е на 43-о място сред 150 града в света по ръст на цените на жилищата през второто тримесечие, сочат данни на консултантската компания Knight Frank.

Столицата отстъпва с 13 места в глобалния индекс на компанията спрямо първото тримесечие, когато заемаше 30-о място. Годишният растеж на цените на жилищата в София от 6,2% се отнася за първите три месеца на годината, уточнява Knight Frank. Възможно е през третото тримесечие столицата да е изпаднала от първата стотица, тъй като данни на Националния статистически институт (НСИ) от миналата седмица показаха годишен ръст на цените на жилищата в София от 3,8% през второто тримесечие.

Ако Knight Frank взема предвид данните на националната статистика, българската столица щеше да заема 124-о място в индекса заедно с перуанската столица Лима.

В индекса на компанията по страни България зае 28-о място с ръст на цените от 4,7% на годишна основа, който също се отнасяше за първото тримесечие. 

Турски градове заемат първите три места в класацията – Измир, Анкара и Истанбул, с годишен ръст на цените на жилищата от съответно 28,1%, 26,4% и 20,2%. Силното търсене и ограниченото предлагане са причина за значителния растеж в тези градове наред с отслабването на лирата. Населението на Турция е нараснало с 12 млн. души до 83 млн. само през последното десетилетие, сочат данни на Световната банка. Слабата лира също подкрепя търсенето от граждани на страни от Персийския залив.

Само два европейски града попадат в топ десет на класацията спрямо четири година по-рано. Люксембург се представя най-силно с ръст на цените от 14%, което му отрежда седмо място. Хърватската столица Загреб е на девето място с годишен ръст от 12,6%. В десетката попадат още Манила, Санкт Петербург, Сеул, Отава, и Халифакс. Цените на жилищата са отбелязали двуцифрен ръст и в Киев, Лион, Хобарт, Милано, Атина и Монреал.

Италианските градове регистрират среден ръст на цените от 3% спрямо 0% година по-рано. Милано се представя най-силно с годишен скок от 11%. Два от трите шведски града, включени в индекса, където нямаше официална блокада, отбелязват ускоряване на ръста на цените на жилищата от март насам. Годишният ръст в Стокхолм достига 6% спрямо 5% през първото тримесечие. В Гьотеборг цените са скочили с 4% спрямо 2% през първите три месеца на годината.

Финикс е най-добре представящият се американски град, включен в индекса на Knight Frank, с ръст на цените от 9%. Средното годишно покачване при американските градове се забавя до 3,9% спрямо 4,2% през март.

Абу Даби е градът с най-голям спад на цените на жилищата от 8,3%, включен в класацията на компанията. Следват Дубай и Делхи с понижение от съответно 6,6% и 5,8%. Жилищата в още 25 града в индекса са поевтинели на годишна основа, а в Квебек цените са останали непроменени спрямо второто тримесечие на 2019 г.

В процентно изражение градовете, които отчитат годишен спад на цените на жилищата, нарастват с 19% спрямо 15% през същия период на миналата година. В същото време градовете, които регистрират двуцифрен ръст на цените на годишна основа, е намалял на 16 спрямо 20 година по-рано.

Knight Frank отбелязва, че предстои да се види дали жилищните пазари в стимулираните от туризма икономики ще бъдат по-тежко засегнати от пандемията и дали втора вълна на коронавируса ще се отрази негативно на нагласите, търсенето, а следователно и на ръста на цените.

Годишният растеж на индекса на компанията леко е намалял през второто тримесечие на 3,4% спрямо 3,6% през първите три месеца на годината. Това не е изненадващо, тъй като повечето жилищни пазари бяха спрени от пандемията през второто тримесечие на годината, когато не беше възможно финализирането на трансакции, отбелязва тя. Въпреки това индексът продължава да отчита сходен ръст с този през 2018 и 2019 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:24 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още