Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

София е на 18-о място в света по ръст на цените на жилищата

Българската столица остава в червената зона на индекса на Knight Frank

София е на 18-о място в света по ръст на цените на жилищата

Снимка: Investor.bg

София е на 18-о място сред 150 града по най-силен ръст на цените на жилищата през първото тримесечие на 2018 г., сочи индексът Global Residential Cities на консултантската компания Knight Frank.

Цените на жилищата в българската столица отбелязват ръст от 11,3%, като Knight Frank използва данни на Националния статистически институт (НСИ) за третото тримесечие на 2017 г. София се придвижва с едно място напред в сравнение с индекса на консултантската компания за миналата година, когато беше включена за първи път и зае 19-о място. Така столицата остава в червената зона на класацията на най-горещите жилищни пазари в света.

Припомняме, че през юни Knight Frank постави България на седмо място сред най-бързо поскъпващите жилищни пазари в света с ръст на цените през първото тримесечие от 9% на годишна основа.

Цените в ключови градове в света растат с най-бавния си темп от третото тримесечие на 2015 г., като са постигнали ръст от 4% в 12-те месеца до март 2018 г. спрямо 6,4% година по-рано, сочи индексът на консултантската компания.
Индийският град Сурат оглавява класацията със скок на цените от 22% на годишна основа през първото тримесечие, следван от Измир в Турция с 16,5%, Хонконг с 15,6% и Ванкувър с 15,4%.

Берлин е най-бързо растящият жилищен пазар в Европа с ръст на цените от 14,9%, следван от Ротердам с 14,8% и Будапеща с 14,1%. В топ десет на най-бързо растящите жилищни пазари в света попадат още австралийският град Хобарт (14,1%), Ахмедабад в Индия (13%) и Сиатъл с повишение от 12,9%, който го превръща в най-горещия жилищен пазар в САЩ.

Преди София се нареждат още Единбург, Амстердам, Рейкявик, Франкфурт, Дъблин, Порто и Хидерабад.

„Възстановяването на европейските градове до голяма степен се дължи на подобрените икономически перспективи в региона и на дисбалансите между търсенето и предлагането“, отбелязва авторката на доклада Кейт Евърет-Алън.

Още по темата

Въпреки по-добрите перспективи пред икономиката на Стария континент, създаването на работни места и повишаването на доверието на потребителите, предлагането на жилища се забавя. „Въпреки стимулите на правителствата на някои пазари целта за брой завършени жилища не е постигната. Този дисбаланс между търсенето и предлагането подлага цените на натиск“, отбелязва Евърет-Алън.

Абу Даби е най-слабият жилищен пазар в света със спад на цените от 7,2%, следван от Торино със спад от 7,1%, Генуа със спад от 6,6%, Дарвин със спад от 6,5% и Москва със спад от 6,1%. В челната десетка на най-слабите жилищни пазари в света влизат още Рио де Жанейро, Осло, Делхи, Дубай и Ченай.

Докато преди една година 12 града в света са постигнали ръст от над 20% на годишна основа, през първото тримесечие това прави само един град – Сурат. Knight Frank отбелязва, че този ръст се дължи главно на необичайно ниската база през първото тримесечие на 2017 г. заради безпрецедентното изтегляне на банкноти с висока номинална стойност в страната.

Като цяло тенденцията за покачване на цените в Европа продължава. 11 от 20-те водещи града по годишен растеж се намират на Стария континент.

В същото време недостатъчната наличност е тласнала нагоре цените в Сиатъл с ръст от 12,9%, а в Сан Франциско и Лос Анджелис той достига съответно 12,9% и 11,2%. Въпреки трите повишения на лихвените проценти в САЩ до март 2018 г. средните цени в 15-те града, включени в индекса, са нараснали с 6,8% в 12-месечния период.

Бирмингам е най-силният жилищен пазар във Великобритания с ръст на цените от 6,4% през първото тримесечие, докато в Лондон те намаляват с 0,6%, сочи индексът на Knight Frank.

Южна Европа става все по-поляризирана. Докато италианските градове заемат твърдо места в дъното на подреждането, испанските и португалските градове се представят по-силно. Порто, Малага и Мадрид са в челото на индекса с годишен ръст на цените от съответно 11,7%, 10,4% и 10,3%.

Нито един китайски град с изключение на Хонконг не присъства в топ 20 на най-бързо растящите жилищни пазари в света, въпреки че бяха доминиращи в последните години. Изправено пред потенциален жилищен балон, китайското правителство предприе мерки за затягане на отпускането на ипотечни кредити и смазване на спекулативните инвестиции на имотния пазар.

Подчертано охлаждане се забелязва и на жилищните пазари в Австралия и Нова Зеландия, като Уелингтън пада до 38-о място с годишен ръст на цените от 7,2% спрямо 11-о място и ръст на цените от 20,6% година по-рано, а Сидни дори регистрира спад на цените от 0,5% през първото тримесечие спрямо повишение то 14,4% през същия период на предходната година.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

0
 
6
 
5
khao до: cupwinner
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
не че и ти изкара някакъв аргумент зада го обориш ... с което ни подсказваш че си някое брокерче или банкерче или подобна не продуктивна професия :):)
2
 
18
 
4
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
С 20 % изкуствено завишени цени напомпани със статии
33
 
9
 
3
преди 8 месеца
Не обръщайте внимание на спама на накавръка, няма статия под която той тъпотиите си да не изцвъка.

За киселото грозде пак банките са му виновни.
А ръстът на цените е в цяла Европа, брей тия български банки много мощни, ръстовете в цяла Европа са подгонили.

накавръков, какво става момче? Вече 2 години "рутиш" цените на имотите само със спам. Нещо май обратен ефект постигаш. Абе ти да не си повишител а? :)
6
 
38
 
2
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
За първите 5 месеца н 2018 та година банките в България са раздали над половин милиард лева ипотечни кредити.
Тази сума е равна на сумата раздадена за цялата изминала 2017 та година.
Димитър Радев, управителя на БНБ официално чрез банковия бюлетин предупреди че ръста на цените на жилищата е ненормален за такъв къс период от време.
Банките раздават кредити със скорост по голяма от тази на хората които ги връщат.
Освен това кредитират жилищата над допустимия праг от 80%и отиват на 100 %кредитиране.
Ако посетите банка служителката ще си счупи краката от тичане за да ви даде ипотечен кредит.
Банките формираха балон на пазара за недвижими имоти.
Много банкери и служители нарушават правилата за кредитиране и отпускат рискови ипотеки за жилище изкушени от големите бонуси които ще вземат.
Ситуацията от 2008 ма е налице.
9
 
39
 
1
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
И децата са наясно вече с извратените и спекулативни цени на жилищния балон който надуха отново банките.
Единственото което движело пазара според анализаторите била лихвената политика на банките. След редица предупреждения на Европейската комисия, финансови анализатори, и БНБ /четири предупреждения за високите цени на жилищата само за 4 месеца от началото на 2018 та/, родните имотни агенции и брокери начело с любимата на всички ни Бългериън Пропъртис /платените и статии за ръст са навсякъде/, заявиха че имотен балон видиш ли нямало и цените били нормални на фона на ръста на заплатите.
Удобно обаче се пропуска факта че първо лихвите са плаващи, и второ ръста на разходите стоящ срещу повишените заплати е двоен от преди 10 години/предишния балон 2008 ма/.
Истината е че след срива на КТБ, банките, строителните фирми и имотните агенции целенасочено изкривиха пазара посредством медийна манипулация и надуха нов имотен балон в България и големите градове София, Пловдив, Варна, Бургас. Най надут е балона в столицата София.
Вече започнаха предупреждения че редица сгради няма да бъдат завършени и че покупката на зелено е твърде рискова.
На фона на извратените хлъзгави лихви и задаващата се икономическа несигурност в световен мащаб провокирана от най голямата търговска война между САЩ и Китай, покупката на имот на тези цени е безумие.

Още от България
Комисията за отнемане на незаконно имущество се зае с имотния скандал в ГЕРБ*