Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

България е на седмо място сред най-бързо поскъпващите жилищни пазари в света

Хонконг се завръща на първото място в индекса на консултантската компания Knight Frank

България е на седмо място сред най-бързо поскъпващите жилищни пазари в света

Снимка: Investor.bg

България се задържа в топ десет на жилищните пазари с най-бърз ръст на цените в света, показва индексът за първото тримесечие на 2018 г. на консултантската компания Knight Frank.

Страната ни заема седмо място сред 57 изследвани пазара, като остава в „червената“ зона на класацията на компанията, където попадат най-бързо растящите пазари. През първите три месеца на 2018 г. цените на жилищата в България са нараснали с 9% спрямо същия период на миналата година. На тримесечна основа ръстът достига 2%. Knight Frank използва данни за България до третото тримесечие на миналата година.

В последното тримесечие на 2017 г. страната ни заемаше девето място в класацията на Knight Frank с ръст на цените на жилищата от 9% на годишна основа и с 2,2% на тримесечна основа.

Хонконг се завръща на първото място в индекса на консултантската компания за първи път от второто тримесечие на 2015 г., като средната цена на жилищата в 12-те месеца до март е нараснала с 14,9%. От първото публикуване на индекса през 2008 г. Хонконг е оглавявал класацията десет пъти, повече от която и да било друга наблюдавана територия.

Въпреки подобряването на предлагането в дългосрочен план с 96 хил. апартамента, които трябва да се появят в идните три-четири години и вероятността от увеличаване на основния лихвен процент, цените в Хонконг продължават да се ускоряват. Най-голямо е повишението на цените при малките и средните жилища, отбелязва консултантската компания.

Още по темата
Средиземноморският остров Малта заема второ място с ръст на цените на годишна основа от 13,6%, а топ пет допълват Исландия (13,2%) , Ирландия (12,7%) и Джърси (12,1%). Преди България се нарежда и Турция с ръст на цените от 9,5%.

Ограниченото предлагане на фона на засилващото се търсене оказват натиск върху цените на жилищата в Малта и Джърси. В Ирландия процъфтяващата икономика обяснява силния ръст на цените на жилищата. Ирландия е най-бързо растящата икономика в Европа за четвърта поредна година, като през 2017 г. брутният й вътрешен продукт е нараснал със 7,8%. Въпреки че са се повишили с 12,7% в годината до март, цените на жилищата в Ирландия остават с 21% под пика си от първото тримесечие на 2007 г.

Възстановяването на жилищните пазари в Европа тече с пълни сили, като 11 от 15-те най-силно представящи се жилищни пазара в света се намират в Европа към края на март 2018 г., отбелязва Knight Frank. Но има и изключения – Гърция (спад на цените с 0,2%), Италия (-0,3%), Норвегия (-1,1%) и Финландия (-1,3%), като те попадат сред последните десет страни в класацията.

Преди една година 18% от пазарите са отбелязали годишен ръст на цените над 10% през първото тримесечие на 2018 г., докато тази година равнището им е намаляло на 9%. Това вероятно е показател за влошаване на доверието на купувачите, тъй като преходът към по-строга валутна политика и премахването на стимулите се превръща в реалност в ключови икономики в света.

Глобалният индекс на цените на жилищата, изчисляван от Knight Frank, приключва първите три месеца на 2018 г. на равнище от 4,8%. Това е малко над нивото в края на 2017 г., когато достигна 4,6%.

Цените на жилищата са се повишили в 86% от изследваните 57 пазара от консултантската компания. Най-слабите жилищни пазари в света са Полша (ръст на цените от 0,2% на годишна основа), Мароко (без промяна на цените), Гърция (-0,2%), Саудитска Арабия (-0,2%), Италия (-0,3%), Норвегия (-1,1%), Бразилия (-1,1%), Финландия (-1,3%), Украйна (-3,9%) и Перу (-4,2%).

Северна Америка остава най-силният регион в света с ръст на цените на жилищата от 6,6%. На второ място е Азиатско-тихоокеанският регион с ръст на цените от 5,7%, а Европа е на трето място с ръст от 5,3%. Близкият изток, Латинска Америка и Африка също отчитат растеж на цените на жилищата, а Русия и ОНД са единственият регион, в който те намаляват.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (13)

   1| 2    
0
 
5
 
13
Веск до: zelka007
преди 11 месеца
Няма профилна снимка
Икономиката не върви наникъде. Не създаваме никакъв БВП. Работи се със стари технологии, неефективно, работи се с огромна междуфирмена задлъжнялост. Развиват се услуги само. Икономика на услугите - да, ама ако имаме базата на САЩ, а ние я нямаме. Виж къде е заетостта. Износът ни е смешен. Сравни го с Чехия и Унгария. Всички показатели на мутристаня са по-лоши от тези на Румъния, Унгария, Полша, Прибалтика, Чехия, Словакия. Ние изоставаме от всички тях. Герб едва уйдурдисват 3 процента растеж, а ни трябват 6 процента за гълъг период. Невъзможно при сегашната денбилна власт.
0
 
6
 
12
преди 11 месеца
Няма профилна снимка
То е очевадно - между ръста на жилищата от една страна и демографския колапс и икономическите несполуки от друга има голям дисбаланс. Всички занем как ще завърши. Не знаем кога. Не знаем и колко точно ще издиша балона. Всеки да си прави сметката. Обезбългаряването на страната за сметка на софийския растеж нищо добро няма да донесе на софиянци. Икономиката ни е една голяма лъжа - услуги, услуги и еврокражби. Друго няма. Каквото и да ви говорят - друго няма. Развръзката скоро. Аз не виждам голям шанс уйдурмата да продължи даже до края на следващата година. Някъде там е скрита истината за успехите на сегашните крадци и калинки.
1
 
4
 
11
zelka007 до: Sandy
преди 11 месеца
Няма профилна снимка
на базата на какво пишеш тези съждения ? да ме прощават модераторите :

https://tcdata360.worldbank.org/indicators/haa1ef7dc?country=BGR&indicator=538&viz=line_chart&years=2007,2017

това е интерактивната таблица от която се вадят базовите данни , нарича се Global Competitiveness Index , прочети кой го прави , как го прави , а линка е специално за пътищата по ранг има и по стойност на индекса . можеш да си гледаш и да си сравняваш колкото искаш . за ужас на целокупното анти ЕС войнство във форума , икономиката ни върви напред и нагоре . сигурно има да извървим още доста път до средно европейски индекси но ще го направим , и няма да се връщаме в азия . къде ви изравят такива ...
7
 
8
 
10
abdul до: Sandy
преди 11 месеца
Няма профилна снимка
бягай и ти, бе, кво си се размрънкал?
8
 
18
 
9
преди 11 месеца
Няма профилна снимка
България има по-лоши пътища от Виетнам, Уганда и Танзания. ЕС унищожиха икономиката ни, за да ни превърнат в пазар. Внасят боклуците си, с които ни тровят и статистически ни изстрелват на 3-то място в света по заболеваемост и смъртност. Почти цялото читаво младо поколение се издуха през глава от тази африканска държава, оставяйки празни домове, в които с години да живеят само духове. В същото време углавни крадци, бандити от всички нива накупиха по цели входове, дори цели блокове, за да си инвестират крадените милиони някъде, защото банките вече не били сигурни, а и банковата тайна вече е няма и в един момент парите им там може да се окажат блокирани, конфискувани и прочие. Вече и зад граница е опасно да си държат парите, даже и в офшорки, щот всичко се вижда и знае вече от чичко Сам. Едни санкции и ще пият студена вода. Закона "Магнитски", разбуни духовете и ако в САЩ се докаже, че Дебелият и Тиквата са бутнали и ограбили КТБ, тогава всичките им авоари, ще бъдат блокирани. Затова сега бързаме тия милиарди да ги вкараме в ЧЕЗ, Булгартабак, Телекоми, а защо не и в БДЖ, в Общинска банка и прочие.

Още от България
Галакси Инвестмънт Груп с отличие за интериора на InterContinental