IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България се задържа в топ 10 на най-бързо растящите пазари на имоти в света

Ръстът на цените на жилищата на годишна база у нас е двойно по-бърз в сравнение с глобалния, показват данни на консултантска компания

13:23 | 06.03.18 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Архив Investor.bg</em></p>

Снимка: Архив Investor.bg

България е на девето място от 59 пазара на жилища в света по ръст на цените на жилищата през последните три месеца на 2017 г., показват данни на консултантската компания Knight Frank.

Компанията обаче е използвала данните за България на европейската статистическа служба Евростат за третото тримесечие на 2017 г. Индексът на Евростат за цените на жилищата за периода октомври – декември 2017 г. ще бъде публикуван на 7 април.

Данните на Националния статистически институт (НСИ) също са от третото тримесечие, като съвпадат със статистиката на Евростат. Индексът на Института за последното тримесечие ще бъде публикуван на 30 март.

Годишният ръст на цените на имотите в България достига 9% за периода. Спрямо предходното тримесечие увеличението е 2,2%, сочи статистиката. Това ни нарежда в „червената“ зона на класацията на компанията, където са най-бързо растящите пазари.

Лидер е Исландия, която стои начело вече няколко тримесечия и в класацията на онлайн портала за имоти Global Property Guide, с годишно повишение на цените от 15%, но намаление от 0,5% за тримесечието.

На второ място е Хонконг с ръстове от съответно 13,7% и 2,6%, а на трето – Чехия, с увеличения от 12,3% и 1,6%.

Топ 10 се допълва от Ирландия, Турция, Сърбия, която е нов играч в класацията и е включена от консултантската компания за първи път, Унгария, Латвия и на десето място Канада.

Според Knight Frank Украйна запазва позициите си на най-слаб пазар на имоти в света с годишно понижение на цените от 5,1% и 1,3% а тримесечието. Следва я Перу – също нов пазар за класацията, със спад от съответно 4,2% и 1,6%.

Сред най-слабите пазари на имоти в света попадат още Русия, Саудитска Арабия, Финландия, Полша, Италия, Бразилия, Гърция и Норвегия.

Глобалният индекс на цените на жилищата, изчисляван от Knight Frank, приключва 2017 г. на ниво от 4,6% - по-малко в сравнение с отчетените през предходната 2016 г. 5,3%, но повече в сравнение със световния икономически растеж от 3,7% средно за миналата година.

На 85% от наблюдаваните от компанията пазари са отчетени повишения на цените в една или друга степен. Плавно се затваря ножицата обаче между най-силните и най-слабите жилищни пазари в света на фона и на някои насрещни ветрове, с които те се сблъскват.

На първо място сред рисковете от компанията поставят паричната политика. Нарастващите лихви в САЩ, Великобритания и Канада, както и поетапното отдръпване на паричните стимули в Европа, оказва натиск върху доверието на потребителите. Това притиска и пазарите, чиито национални валути са обвързани с долара, а очакваните допълнителни увеличения на основните лихви в САЩ със сигурност вече ще разпрострат влиянието си и извън границите на страната, посочва се в доклада.

Според експертите Европа е най-силният регионален пазар на имоти, а Русия и страните от ОНД – най-слабият.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:35 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

6
rate up comment 9 rate down comment 2
Веск
преди 6 години
Днес ще празнувам. Изпреварихме Канада. Урааааааа. Ама чувам за едни 25 процента празни жилища в София, Варна, Пловдив. Еееее, голяма работа, другаде са 30 и нагоре процентите, дори почти да няма ново строителство. Надувай балона. При Станишев заплатите бяха къде по-ниски, лихвите къде по-високи, а цените като сега долу-горе, че и нагоре в някои квартали и градове. Още може значи. Надувайте. Да има голямо ПУК и да паднат повече цените после. Аз купувам само на минимума на цените и до сега не съм се обутал. Чакам. Чакам си. Ама вие не бързайте, аз съм научен да чакам, надувайте си спокойно. Това заемчета, банки, оптимизъм - яко газ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 24 rate down comment 3
tanasis
преди 6 години
В топ 10 по ръст на цените на имотите и в топ 10 по обезлюдяване ??!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 31 rate down comment 6
nkavrakov1982
преди 6 години
Нов имотен балон надуха светата троица- банки ,имотни агенции и строителните фирми !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 23 rate down comment 5
nkavrakov1982
преди 6 години
Банки,имотни агенции и строителни фирми на НОВ ИМОТЕН БАЛОН в България !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 37 rate down comment 6
Sandy
преди 6 години
Сегашните надути цени ще създадат проблеми, затова очакваме корекция с едни 25 - 30% надолу, за да се върнат реалните стойности на имотите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 33 rate down comment 4
Sandy
преди 6 години
Парите придобити от престъпност/а те не са малко/трябва да се влагат някъде, а банките не са най - спокойното и сигурно място. Затова ги купуват тия имоти, едва ли не на килограм, но после кво праим, когато всички те бъдат изкарани за продан? Пак ще има много хора получили инфаркт, инсулт, самоубили се, но за всичко пак ще е виновна алчността.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още