Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Строителните предприемачи се обявиха против политизирането на ЗУТ

Проблемите в сектора са принципни и имат нужда от кардинални решения, а не от редактиране на определени членове от закона, смятат предприемачите

Строителните предприемачи се обявиха против политизирането на ЗУТ

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП) се обяви в отворено писмо против политизирането на Закона за устройство на територията (ЗУТ).

„През последните дни ставаме свидетели как текстовете и измененията на един изцяло технически закон – ЗУТ, се политизираха. Ние, членовете на НАСП, сме категорично против това основният закон в градоустройството да бъде използван по този начин. ЗУТ урежда отношенията между участниците в строителния процес в един от малкото останали работещи сектори от реалното производство в страната. Сектор, който създава продукт, необходим на обществото, и осигурява заетостта на над 200 хил. души“, пишат строителните предприемачи.

Припомняме, че миналата седмица парламентът отхвърли ветото на президента Румен Радев върху промени в ЗУТ, които бяха приети на 27 януари. Преди дни в отворено писмо до държавния глава против промените се обявиха и от Камарата на архитектите в България (КАБ). Едно от най-спорните изменения предвижда разрешение за строеж да се издава след прилагане на плана за регулация, включително на уличната регулация.

Още по темата
"Принципно правилната норма следва да се обсъжда в контекста на пълната абдикация на общините, включително на Столична община, от прилагането на плановете за улична регулация, както и на обстоятелството, че голяма част от сроковете за прилагане на регулацията чрез принудително отчуждаване са изтекли. Въвеждането на ограничението блокира застрояването, т.е. привличането на инвестиции и развитието на населените места. Възможен резултат е поставяне в безизходица на дребните собственици в полза на предприемачи с по-голям финансов  ресурс. От тази гледна точка, забраната не решава проблема с транспортната инфраструктура в урбанизираните територии, а го задълбочава“, считат архитектите.

Радев върна за ново обсъждане промените в ЗУТ, защото според него въведените законови положения не гарантират в достатъчна степен упражняването и защитата на правата на гражданите и юридическите лица.

Според него новата уредба не съдържа достатъчно гаранции, че общините ще осъществяват процедурите по отчуждаване стриктно, в срок и в обществен интерес, а вместо това създава предпоставки да бъдат ограничени права на различни субекти. Радев критикува и част от внесените с предложения между първо и второ гласуване текстове, които според него те не съответстват на принципите за необходимост, обоснованост, предвидимост, откритост, съгласуваност и стабилност, които ръководят законодателния процес в правовата държава.

В днешното си отворено писмо НАСП изтъква, че е недопустимо ЗУТ да става заложник на политически борби и интереси.

„Още по-нередно е политическа партия да излиза с декларации по него без никаква техническа експертиза. Нещо повече, тази декларация акцентира върху единичен казус за конкретен обект, а утвърждава закон, който регулира работата на  цял бранш, формиращ 15% от БВП на страната. Създава се внушение, че промените са лобистки и в интерес на определена фирма“, пишат строителните предприемачи и допълват, че приетите промени са рестриктивни спрямо целия бранш.

Според тях причините за политизиране на дебата относно измененията в закона са внасянето на промени между първо и второ четене, липсата на обществено обсъждане и незапознаване на браншовите организации с готвените корекции и допълнения. „Надяваме се, че този лош пример ще промени подхода на законодателната власт към създаването и изменението на закони“, допълват от НАСП.

Предприемачите отново заявяват, че промените в ЗУТ няма да доведат до защита на обществения интерес и намаляване на напрежението в бранша, а тъкмо напротив. „Проблемите в сектора са принципни и имат нужда от кардинални решения, а не от редактиране на определени членове от закона“, се казва в писмото.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
1
 
2
преди 1 седмица
Няма профилна снимка
Този закон е същото каквото се случи с нумизматите. В цяла Европа можеш да купуваш и продаваш златни монети преди машинното сечене само в България не може....... и затова монетите тук се изнасят навън и държавата нищо не печели .... колко е глупаво само ....
1
 
6
 
1
преди 1 седмица
Няма профилна снимка
В момента действително има забавяне на разрешения, но според мен точно сериозна политическа намеса е необходима. Сега ще се обоснова. Масово строиелите дето уж са загрижени играят *** номера от рода да строят сграда без мази,просто мази няма, няма вече даже и онези измислени килери по 1 кв.м. дето им викаха килер а то реално е дупка някаква. Отделно с паркоместата. Чертаят едни невъзможни схеми за да измислят паркоместа. Ама невъзможни. Коли миниатюри даже не влизат. Отделно лъжат и то според мен със знанието на общините. По някое време на строежа гаражите се оказват кабинети, партерни апартаменти и т.н. Най-голямата измама дето съм видял е с паркоместата на два етажа с едни асансьори. да докараш машинките и да ги наместиш незнайно как в двора за акт 16 и после дуфта. Паркоместата на 1/3 от необходимите. Нека се оплакват строителите. Да го духат. Могат да пожертват етаж за гаражи. Могат да пожертват няколко ателиета за мази. Те парите дето ще вземат няма да намалеят много. Обаче не. Всичко е апартаменти и интересно къде си държиш зимните гуми в едно и двустаен апартамент. В гардероба вероятно. Пък тристайния представете си за кви пари говорим му правиш едната стая килер. Смешници. Държавата и тя е смешна. Строителите са смешни, общините са бжалки, а купувачите сме тези дето обираме цялата парса и проблеми. При това си и плащаме яко, понякога с 20 и 30 годишно заробване на банката.

Още от България
Коронакризата срива доходността от моловете "Галерия" в Бургас и Стара Загора