IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азербайджан ще ни доставя природен газ*

Азербайджанският президент е потвърдил, че през 2010 г. страната му ще разполага с допълнителни количества газ

20:54 | 26.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
Азербайджан ще ни доставя природен газ*

Премиерът Сергей Станишев договори с президента на Азербайджан Илхам Алиев през следващата седмица газовите компании на двете държави да започнат преговори за доставката на 1 млрд. куб. м природен газ годишно.

Разговорите между „Булгаргаз” и SOCAR започват след седмица, съобщи министър-председателят.

На работна среща в Будапеща азербайджанският държавен глава е потвърдил, че през 2010 г. страната му ще разполага с допълнителни количества природен газ.

Това е много полезно за нас от гледна точка на диверсификацията на доставките, по която работим от доста години, каза премиерът.

Двамата са обсъдили и развитието на „Набуко”. „Без съмнение отминалата газова криза дава нов политически тласък на проекта и неговата реализация ще спомогне за отстраняване на много от досега съществуващите пречки. Ние винаги сме настоявали това да бъде един от важните общоевропейски енергийни проекти”, каза министър-председателят, цитиран в съобщение на Министерски съвет.

Станишев е в Будапеща, за да разговаря за ускоряване на проекта „Набуко”. На срещата на високо равнище участие взимат правителствени и държавни ръководители от страните производители, потребители и транзитьори на природен газ.

В разговора си с чешкия си колега Мирек Тополанек Станишев е обсъдил идеята за изграждане на терминал за втечнен газ край Кавала в Гърция и свързването му с българската газопреносна мрежа при Димитровград. Според Тополанек реализирането на подобен проект ще допринесе много за енергийната сигурност както на България, така и на държавите от Западните Балкани.

Станишев и Тополанек са обсъдили и трите енергийни форума, които ще се проведат през следващите месеци – този в Будапеща, срещата на високо равнище в София на 24-25 април и конференцията в Прага на 7 май. Целта е да бъдат намерени механизми за координиране на трите срещи, защото общото мнение е, че провеждането им ще даде нов тласък на енергийната политика на ЕС.

Според председателя на унгарския парламент Каталин Сили пък България и Унгария заедно трябва да координират усилията си за развиване на вътрешните междусистемни връзки, тъй като те засега не са добре развити. Затова ще разчитаме на унгарската подкрепа за реализиране на енергийните проекти, които страната ни е представила в Брюксел, посочи Станишев. Министър-председателят изтъкна, че България също ще подкрепи инициативи на Унгария, защото „в тази област има много неща, които можем да реализираме заедно”. Утре в 9:30 ч. в сградата на унгарския парламент е официалното откриване на срещата на високо равнище по „Набуко”. 

*Допълнено към 22 часа 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още