IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България и САЩ подписаха спогодба за избягване на двойното данъчно облагане

Предвидени са механизмите и начините на облагане на доходите, реализирани от гражданите на двете страни

15:45 | 24.02.07 г.
Автор - снимка
Създател
България и САЩ подписаха спогодба за избягване на двойното данъчно облагане
Министърът на финансите Пламен Орешарски и зам.-секретарят на финансите на САЩ Роберт Кимит подписаха в петък във Вашингтон спогодба между правителството на Република България и правителството на Съединените американски щати за избягване на двойното данъчно облагане и предотвратяване отклонението от облагане с данъци на доходите (СИДДО). Това съобщиха днес от пресцентъра на Министерство на финансите.

В договорения проект са предвидени механизмите и начините на облагане на доходите, реализирани от местните лица на Република България и на Съединените американски щати на територията на всяка от държавите.

Значението на споразумението между двете държави ще се изрази в две главни насоки - от една страна в намаляване на данъчната тежест, понасяна от българските данъкоплатци за доходи и печалби, реализирани в Съединените щати, а от друга - в стимулиране на инвестициите от страна на чуждестранните стопански субекти, получаващи сигурни гаранции, че реализираните доходи от инвестиции в Република България няма да се облагат с данък и от двете държави поотделно, се казва още в съобщението

Данъчните облекчения, които спогодбата предвижда, са свързани с редуциране на данъчните ставки при източника за доходите от дивиденти, лихви, авторски и лицензионни възнаграждения. Предвидено е освобождаване от облагане на някои видове лихви, между които лихвите, реализирани от финансови институции, както и освобождаване от облагане на доходите, реализирани от студенти от предоставяне на лични услуги в размер до 9 хил. долара годишно или равностойността на тази сума в български лева.

По думите на Орешарски, СИДДО ще помогне и в посока на “изсветляване” на част от доходите в България и ще направи по-достъпно присъствието на американски бизнес в страната ни, което е положително както за България, така и за нейните чуждестранни партньори. В момента в България само в Американската стопанска камара има регистрирани 94 американски компании, опериращи на българския пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още