IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Български бизнес модел може да следи с блокчейн общински бюджети

Как се свързват целите на бизнеса с целите на конкретния човек, коментират Тодор Колев и Иван Василев

16:22 | 19.03.18 г.
Български бизнес модел може да следи с блокчейн общински бюджети

Български бизнес модел, базиран на блокчейн технологията, може да следи бюджетите на компании, общини и кооперативи. С такива програми ще се решават проблеми автономно, без намесата и управлението на хора.

За това разказаха Тодор Колев, председател на Comrade Cooperative, и Иван Василев, член на управителния съвет на кооператива, в предаването Boom&Bust на Bloomberg TV Bulgaria.

Според тях изработената от тях система свързва целите на бизнеса с целите на конкретния човек, който има стимул да дава повече от себе си.

“По тази логика може да се направи едно "умно портмоне", парите да се поставят в него и да излязат от там само по определени правила. Ако продължим още малко тази идея, то това портмоне може да прерасне в тип бордова игра, като "Монополи". Идеята е следната – вкарваме парите в играта, играем я по правилата и в резултат играта ни възнаграждава", посочи Тодор Колев.

По думите на Иван Василев Comrade Cooperative представлява дигитална автономна организация.

“Система решава три проблема при разпределянето на бюджета на една организация. Това са: награди между хората, които участват в дадена система, решава проблема за локиране на бюджети в дадена система и проблемът за разпределение на печалби в дадена система, обясни Колев. – Всеки участник в системата получава определено количество жетони в началото на месеца, под формата на универсален базов доход, но без да може да го използва за себе си. Той може да гласува с тези жетони за това къде да отидат парите от бюджета."

Тодор Колев информира, че има варианти, при които по този начин могат да се управляват компания, кооператив или бюджет на община чрез системата за електронно управление.

“Открихме, че това е най-добрата правна форма, която използва последните тенденции, при които хората искат да се самоорганизират и да създават децентрализирани автономни организации, заяви той и посочи, че кооперативът е основан през декември миналата година с идеята “да работим заедно, обединени от обща цел и да разработваме продукти със стартиращи компании, които да прерастват в успешен бизнес след това. В момента разработваме система за електронно управление, която ще бъде базирана изцяло на блокчейн и ще ни позволи да колаборираме и да работим заедно.”

Коя е най-добрата правна форма за децентрализирани автономни организации? В кои области проблемите се решават с технологиите? Кои са успешните модели с бонус системи?

Вижте целия коментар в предаването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
redcretin
преди 5 години
Намираме проекта онлайн. И там няма НИЩО. Само 2 страници с общи приказки, добре изглежда като идея, НУЛА като реализация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още