IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на млечните продукти в ЕС намаляват

Въпреки това цената на маслото e с 28% по-висока от средната за последните пет години

16:25 | 30.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

При цените на някои млечни продукти като сухо мляко и масло в Европейския съюз (ЕС) се наблюдава тенденция към намаление. Въпреки това цената на маслото е с 28% по-висока от средната за последните 5 г., съобщава в бюлетина си Центърът за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA) към Института по аграрна икономика.

Сравнени с цените в други региони към 21 януари 2017 г., цената на обезмасленото сухо мляко в Океания е над европейската, но цените за другите продуктови групи са по-ниски.

Според Млечната обсерватория изкупеното мляко в ЕС се увеличава с по-бързи темпове от прогнозите и ръстът надвишава 1,5% за периода януари-ноември 2017 г. спрямо същия период на 2016 г. В обем увеличението е 2 млн. т.

Количествата нарастват както при големи производители като Германия и Франция, така и при по-малки – Ирландия, Румъния и Белгия. 

Според анализаторите поевтиняването на американския долар спрямо еврото вероятно ще се отрази на износа на млечни продукти от ЕС, особено при сухите млека и маслата. В средносрочен период това развитие може да намали изкупните цени на суровото мляко.

Преобладаваща част от експертите очакват през 2018 г. изкупните цени на кравето мляко в световен мащаб да бъдат под натиск и да паднат с 1-2% в сравнение с 2017 г.

В САЩ се очакват цени през 2018 г. средно около 0,32 долара/кг, а в Нова Зеландия най-големият млечен кооператив Fonterra ще осигури цени около 0,69-0,70 долара/кг за членовете си.

В ЕС млечното говедовъдство се развива най-бързо в Ирландия. Това се дължи на ниските разходи при производството заради обилните валежи и меките зими. През 2010 г. бе приет план за увеличение с 50% на произвежданото мляко до 2020 г., като тази цел вече е изпълнена. Дори в кризисните 2015 и 2016 г. млечното стадо и продукцията са нараснали. За изминалата година продукцията е увеличена с 8% (около 500 хил. т.). Очаква се ново 30-процентно увеличение до 2020 г.

Руското ембарго за внос на европейски млечни продукти създава възможности за значителни местни и чуждестранни инвестиции. Смята се, че дори ембаргото да падне, европейският експорт няма да се възстанови на предишните си нива, казват експертите.

В България според CAPA средните изкупни цени до началото на пролетта ще бъдат в диапазона 0,62-0,64 лв./л. По-нататъшно увеличение ще има при намаление в световното производство на мляко заради суша, намаляване на
животните или ръст на разходите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 00:56 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още