IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изкупихме предсрочно и FLIRB облигациите

10:46 | 28.07.05 г.
Автор - снимка
Създател
Изкупихме предсрочно и FLIRB облигациите
Днес, 28 юли 2005 г., българското правителство упражни правото си на погасяване преди падежа на облигациите с първоначално намалени лихви (FLIRB), емитирани съгласно Споразумението с частните кредитори от Лондонския клуб от 1994 г., съобщиха от Министерство на финансите.

На 28 януари и 28 юли всяка година се извършват плащания на дължимите лихви и погасителни вноски по българските брейди облигации. Днес, наред с редовните лихвени плащания по книжата, беше изплатена и сумата от 607.64 млн. щатски долара, представляваща номиналната стойност на облигациите с първоначално намалени лихви.

Операцията предвижда, по нареждане на Министерство на финансите, Българска народна банка да преведе на Ситибанк сумата по номинала, а Ситибанк, в качеството си на фискален агент по книжата, да извърши разплащанията с държателите.

Облигациите с първоначално намалени лихви (FLIRB) са третият и последен тип брейди книжа, които България погасява предсрочно. Облигациите с отстъпка (DISC) бяха погасени изцяло на 28.07.2004 г., а облигациите за неплатени лихви (IAB) - на 28.01.2005 г.

Решението на българското правителство е в съответствие с приетата през 2003 г. Стратегия за управление на държавния дълг. С предсрочното погасяване на книжата се постига намаление на номиналния размер на външния държавен дълг, намаляване на тежестта за обслужването на държавния дълг през следващите 7 години и се балансира валутната и лихвена структура на дълга. С предплащането на облигациите държавният дълг ще бъде намален с 607.64 млн. долара.

Очаква се, че предсрочното погасяване на дълга по книжата ще повлияе положително на кредитния рейтинг на страната.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:02 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още