IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЕВР утвърди по-високите цени на тока, парното и природния газ

Направихме всичко възможно да ограничим ръста на цената на топлинната енергия, уверяват от регулатора

17:25 | 01.07.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

От 1 юли се повишават цените на електроенергията, природния газ и топлинната енергия, става ясно от решения на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Средното повишение на цената на електроенергията е 4,4%, като най-голямо то е за клиентите на ЧЕЗ България - с 5,57%.

Така от новия регулаторен период, който ще приключи на 30 юни 2022 година домакинствата на регулирания пазар в Западна България ще плащат по 0,201 лева за киловатчас дневна и 0,116 лева за киловатчас нощна тарифа. В предварителните заявки от дружеството поискаха значително повишение на нощната тарифа с мотива за премахване на кръстосаното субсидиране на цената на електроенергията, но в крайна сметка цената се повишава с 6,25%.

За EVN България средното повишение на електроенергията е от 3,74% до 0,20 лева за киловатчас дневна и 0,114 лева за киловатчас нощна тарифа. Повишението на цената на Енерго-Про е от 3,51%, което означава, че дневната тарифа ще бъде с цена 0,204 лева за киловат, а нощната - 0,114 лева за киловат.

В тези цени са включени цените и на мрежовите услуги и таксата "Задължение към обществото", уточняват още от енергийния регулатор.

В решението е утвърдена цена за "Задължения към обществото" в размер на 7,18 лева за мегаватчас, без ДДС, приходите от която се събират от Фонд "Сигурност на електроенергийната система" (ФСЕС). Именно заради увеличените разходи на този фонд за компенсиране на производството от топлофикациите и заводските централи се дължи и повишението на цените в сектор "Електроенергетика", уточняват от КЕВР.

От 1 юли цената на природния газ, продаван от "Булгаргаз", вече е 49,94 лева за мегават, което означава ръст от 10% спрямо цената през юни. В последните месеци обаче синьото гориво поскъпва съществено на международните пазари, което се отразява и върху цените у нас. По-високи са и цените на алтернативните петролни деривати - за последните 6 месеца петролът поскъпна с почти 50% до около 75 долара за барел.

Продължаващият ръст на цената на природния газ се отразява и върху цената на топлинната енергия. От новия регулаторен период (1 юли 2021 година - 30 юни 2022 година) цената ще бъде с малко над 16% по-висока. За клиентите на "Топлофикация София" повишението е с почти 20 на сто.

Най-малък ръст ще има цената на топлинната енергия в Габрово - почти 9%, а най-много ще поскъпне цената във Велико Търново - с малко над 23 на сто.

От енергийният регулатор признават, че са направили сериозни орязвания на исканията на дружествата, за да не допуснат голямо повишение на цената.

"Не бяха приети исканията за повишаване на разходите за заплати, инвестиции, ремонти, амортизации и за поддръжка на съоръжения, които биха довели до допълнително увеличение на цената на топлинната енергия", посочват в съобщение от комисията. За първи път регулаторът драстично намали и технологичните разходи на дружествата по преноса на топлоенергия.

Освен по-скъпите горива върху производствените разходи за топлинна и електроенергия, а съответно и върху крайните цени, влияние оказват и по-високите цени на квотите за въглеродни емисии. През последните седмици цената им се движи в диапазона 50-55 евро на тон, като от началото на година имаше сериозно повишение.

Много пазарни анализатори свързват този ръст със спекулативни покупки, тъй като пазарите залагат на повишаване на екологичните норми от страна на европейските власти. В крайна сметка обаче цените на квотите в схемата ETS достигнаха рекордна стойност от почти 57 евро за тон в средата на май.

От КЕВР са включили прогнозна цена на емисиите от 51 евро на тон за новия регулаторен период. Нормативната уредба обаче дава право на регулатора да коригира своите предвиждания по време на едногодишния период, ако е налице съществена промяна на обстоятелствата на пазарите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още