IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството обвини АПИ за прекратяване на поръчки за ремонт на пътища

В сряда започват протестите на пътните строители заради неизплатени задължения за извършени дейности и липсата на индексация

06:58 | 27.07.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

От Министерския съвет обвиниха ръководството на Агенция „Пътна инфраструктура" за едностранно прекратяване на всички нови обществени поръчки за текущ ремонт и поддръжка на републиканската пътна мрежа.

Обществените поръчки бяха обявени през април на мястото на съществуващите договори, по които са установени порочни строителни практики, припомнят от пресслужбата на кабинета. От там допълват, че с обяснението за пропуски в документацията АПИ „на практика поставя изпълнителната власт в невъзможност да възложи по прозрачен начин ремонта и поддръжката" на пътищата за предстоящия зимен сезон.

Подробности се очаква да бъдат оповестени по време на брифинг в МС днес (27 юли). В него ще участват заместник-министрите на финансите и на регионалното развитие и благоустройството - Андрей Цеков и Ивайло Стайков, както и Настимир Ананиев, председател на парламентарната Комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление.

Брифингът съвпада с началото на протестите на пътните строители заради неизплатени задължения за извършени дейности и липсата на индексация по договорите за строителство. Националният протест на строителния бранш, обявен като безсрочен, започва от сряда и ще се проведе в рамките на три поредни дни. Началото му е в 9 ч. на 20 различни локации в страната, като се предвижда и блокиране на движението от 10 до 11 часа. В съобщението от браншовата камара в понеделник (24 юли) посочиха, че ще протестират, докато в България се намерят държавници, които да предприемат необходимото за нормализиране на отрасъла. Бяха изброени и редица критики към "Продължаваме промяната", а за капката, която преляла чашата, бе посочено и отмененото заседание на парламентарната комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление на 21 юли, на което трябваше да се гласува разплащане на вече извършени дейности и да се приемат измененията в Закона за обществените поръчки, които да позволят индексация на цените в строителството. На следващия ден законът бе приет от комисията на първо четене.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
evlogi
преди 1 година
На тез пък ол,игоф,рени все някой друг им е виновен...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още