IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пречистването на водите - мисията (не)възможна

Изоставаме сериозно със строителството и модернизацията на пречиствателни станции и ВиК инфраструктура

14:02 | 26.11.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Пречистването на водите - мисията (не)възможна

България закъснява сериозно с изпълнението на ангажиментите за съответствие с евродирективата за отпадъчните води. Това потвърди зам.-министърът на регионалното развитие Добромир Симидчиев на форума "Предизвикателства при изграждането и експлоатацията на пречиствателни станции за отпадъчни води", организиран от Камарата на строителите в България (КСБ).

С присъединяването към Европейския съюз (ЕС) България е поела ангажимент да изпълни изискванията на Директивата за пречистване на градските отпадъчни води до края на 2014 г. Повечето от новите държави-членки на общността обаче са заложили по-дълъг преходен период – до 12 години (т. е. имат време до края на 2018 г.), тъй като проектите във ВиК сектора са сложни и скъпи.

В директивата е заложено изискване отпадъчните води от агломерации с повече от 2 хил. еквивалент жители (общини с население над 2 хил. души) да се отвеждат и пречистват. Страната ни беше поела ангажимент към ЕС до края на 2010 г. да бъдат изградени пречиствателните станции в големите общини (над 10 хил. души), а до 2014 г. - и в по-малките, с население от 2 до 10 хил. души, като за строителството се разчиташе основно на европейски средства. Администрацията обаче не беше предвидила забавянето в усвояването на парите заради дъгата подготовка на проектите и другите проблеми с програмата "Околна среда" през годините.

Много от общините изобщо не разполагат с пречиствателни станции. В други има съоръжения, които обаче имат нужда от ремонт, за да отговарят на изискванията. В някои населени места пък има проблем с канализацията и пречиствателните станции - в някои случаи нови и модерни, не работят на пълен капацитет.

„Хората, които са подписали споразумението, не са имали точна представа какво означава това. Едва сега правим регионалните генерални планове, които ни казват колко пари са необходими и къде. Ангажиментите са поемани на сляпо. Проектите са сложни и като държава сме се оказали не особено подготвени за сложността им“, коментира зам.-министър Симидчиев.

За постигането на съответствие с евродирективата за пречистване на отпадни води са необходими 12,2 млрд. лева за 10 години (за периода 2014-2023 г.), допълни Симидчиев. Само 25-30% от тях обаче ще дойдат от ЕС, останалите трябва да се наберат от заеми или да се осигурят от бюджета.

Зам.-министърът допълни, че България трябва да демонстрира на европейските власти, че прави всичко възможно, за да навакса забавянето при изпълнението на евроизискванията във водния сектор. За санкции обаче за момента не може да се говори.

Последна актуализация: 16:14 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още