IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пречистването на водите - мисията (не)възможна

Изоставаме сериозно със строителството и модернизацията на пречиствателни станции и ВиК инфраструктура

14:02 | 26.11.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Пречистването на водите - мисията (не)възможна

Какво сочи статистиката

От 108-те агломерации с над 10 хил. еквивалент жители (т. е. - общини с население над 10 хил. души) в 48 няма изградени пречиствателни станции, съобщи зам.-министърът на околната среда Атанас Костадинов. В 36 има съоръжения, но те са за реконструкция и модернизация. Само в 24 общини с население над 10 хил. души пречиствателните станции отговарят на изискванията на законодателството.

Същевременно само 7 от големите общини са с напълно изградена канализационна мрежа. В Останалите 101 канализацията трябва да се доизгради, за да може пречиствателните съоръжения да функционират нормално и на пълен капацитет.

От 256-те агломерации с население от 2 до 10 хил. души само в 25 съоръженията за пречистване на отпадните води са в съответствие с изискванията, а в други 5 са за реконструкция, модернизация, разширяване и доизграждане. Останалите 226 са без пречиствателни станции, посочи Костадинов.

От тези 256 агломерации само в 6 канализационната мрежа е напълно изградена, а в останалите 250 има нужда от доизграждане.

Водният сектор – приоритет през новия програмен период

Наскоро Малина Крумова, директор на дирекция „Кохезионна политика за околна среда” в екоминистерството, съобщи, че в новата оперативна програма „Околна среда“ фокусът ще падне върху изграждане и модернизиране на ВиК инфраструктурата. Предвижда се около 68% от бюджета на програмата да бъде отделен за подобни проекти. Малките общини ще могат да ползват финансиране и от програмата за селските райони.

Като отделен приоритет е изведено третирането на утайките от пречиствателните станции.

Добромир Симидчиев посочи, че възлага големи надежди на следващия програмен период, тъй като по думите му сме по-добре подготвени за изграждането и модернизирането на ВиК инфраструктурата и разпределението на необходимите инвестиции. Очаква се през декември окончателно да бъдат приети регионалните генерални планове, на базата на които ще се правят инвестициите във водния сектор.

Зам.-министърът препоръчва финансирането на проектите обаче да не се осъществява на състезателен принцип, както беше досега, а за всеки регион да се отделя конкретна сума в зависимост от нуждите.

Във водната стратегия е подготвен такъв стратегически финансов план, обясни Добромир Симидчиев. Държавата има яснота какви са необходимите инвестиции по региони, направен е и план за цената на водата през следващите години. Средно за страната ръста на цената ще бъде от порядъка на 30-40%, допълни зам.-министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:14 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още