IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 11 юни

07:56 | 11.06.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Автомобилните горива поскъпнаха рекордно

в. Сега

Цените на автомобилните горива у нас поскъпнаха рекордно само в рамките на месец. По традиция те се увеличават в началото на летния сезон, но разликата спрямо същия период на миналата година и при бензина, и при дизела е значителна - с 20 до 30 стотинки за литър. Спрямо средата на май в първите две седмици на юни нарастването е със 7 - 8 стотинки за литър.

В края на миналата седмица средната цена в страната за масовия бензин А 95 бе 2.23 лв. за литър, а за дизеловото гориво - 2.25 лв. за литър. На някои бензиностанции цените на бензина достигнаха 2.34 лв., а на дизела подгониха 2.40 лв. В началото на миналия юни основните горива са се продавали между 2.02 - 2.06 лв. за литър, показва справка в данните за средните цени на горивата в България в информационната платформа "Fuelo".

КЗК не знае кога ще се произнесе по казуса "ЧЕЗ"

в. Сега

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) не може да се ангажира с конкретен срок за решение, свързано с уведомлението на кандидат-купувача на ЧЕЗ - "Инерком България". Причината е, че към момента производство по уведомлението на пазарджишката компания все още не е образувано. Това съобщиха от комисията на Юлия Ненкова в отговор на въпрос на в. "Сега". Иначе, според закона, при съкратени производства КЗК трябва да се произнесе в срок от около един месец. По различни причини обаче е възможно той да бъде удължен, или да спре да тече.

В момента КЗК разглеждат уведомлението на "Инерком", което е в процес на предварителен контрол.

Нивите във Видинско стигнаха 1000 лева за декар

в. Сега

Земеделската земя у нас е поскъпнала с около 5% за година. Това сочат данните на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи (БАСЗЗ), съобщи БНТ. Средната стойност на декар през 2017 г. е била 872 лева. Поскъпването е факт основно за нивите. Ливадите и пасищата поддържат постоянна цена.

Традиционно най-скъпи са земите в районите на Добрич и Силистра, където цената е двойно по-висока в сравнение с останалите райони. В Добруджа декарът достига 1800 лв., отчитат от асоциацията. 

Взимат лиценза на мандрите с палма

в. Монитор

Мандра, хваната да използва растителни мазнини като палмови масла и други в производството на сирене, ще бъде наказвана с отнемане на лиценза. Онези, които не желаят да произвеждат сирена и кашкавали с млечни продукти, минава в различна група, имитиращи продукти и няма как да се води млечен производител.

Това съобщи в Горна Оряховица министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов. Той каза още, че на производителите ще бъде даден един месец срок за адаптиране на производствата, след което ще започнат проверките и налагането на наказания при констатиране на нередности и нарушения.

Телевизорите за хилядарка най-предпочитани

в. Монитор

Най-продаваните телевизори са в ценовия диапазон от 800 до 1200 лева. Голямото им пазаруване покрай футболните страсти започва ден преди първия мач и завършва до пет дни след старта.

Търсят се приемници, които излъчват с висока резолюция, но да предлагат и екстри – смарт функции и интернет. Дамите все по-често участват в избора на най-често срещата вещ в домовете ни. Това показват наблюденията на големите търговци на пазара за техника у нас.

Закриват последния подземен рудник за въглища

в. Стандарт

И последният подземен рудник за добив на въглища в Бобов дол ще бъде закрит, обявиха преди дни от ръководството на "Въгледобив Бобов дол" ЕООД. Предвижда се поетапно съкращаване на 400 миньори, което ще започне от 16 юли. Окончателно дейността на рудника ще спре до края на тази година. По преценка на ръководството, това може да стане и по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:36 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още