IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 12 септември

08:10 | 12.09.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Митничари арестуваха 1 млн. празни цигарени кутии

в. Сега

Мобилна група на Агенция "Митници" задържа в района на Дунав мост 2 при Видин 1 млн. празни цигарени кутии, приготвени за пълнене с имитации на известна марка, съобщи Агенция "Митници".  Екипът спрял за проверка товарен автомобил с българска регистрация, който декларирал, че превозва медикаменти за страна от ЕС. Зад лекарствата обаче били скрити палети, съдържащи изрязани картонени опаковки за цигари с логото на защитена търговска марка. Компанията - притежател на марката,  е уведомена, а товарът е задържан. Общото количество на опаковките е 16 палети с тегло 5 тона -  всяка с по  63 000 кутии.

Нов завод за автокабели отваря врати край Шумен

в. Монитор

Компания ще инвестира 17 млн. лв. в завод за електрически кабели, основно за автомобилната промишленост, както и специални проводници, които имат широка употреба в авиационната и отбранителната индустрии. Ще бъдат открити 40 нови работни места.

Икономическият министър Емил Караниколов връчи сертификат за инвестиция клас А на „САРК България“ АД по реда на Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ). Проектът „Производство на медни проводници“ на дружеството има за цел да изгради завод в България, в който да се произвеждат електрически кабели, основно за автомобилната промишленост, както и специални проводници, които имат широка употреба в авиационната и отбранителната индустрии.

Фандъкова спира вдигането на таксите за тротоарно право

в. Монитор

Кметът на София Йорданка Фандъкова се обяви против увеличаването на цените на тротоарното право в столицата. Градоначалникът върна текстове от новата наредба за преместваемите обекти и рекламна дейност на територията на общината, която беше приета в края на юли от Столичния общински съвет (СОС).

В нея беше заложено вдигане на цената на тротоарното право, която в момента се изчислява на квадратен метър и местоположение. Мотивите на Фандъкова са, че има недомисляне при определянето на новите зони.

Обединените патриоти се разбраха да си запазят коалицията

в. Стандарт

Политическият съвет на коалиция от партии "Обединени патриоти - НФСБ, АТАКА и ВМРО" одобрява и подкрепя дейността на председателя и ръководството на парламентарната група, както и на представителите на коалицията - членове на министерския съвет. Това решение е взето на заседание на Политическия съвет на коалицията, което се е състояло днес, съобщиха от пресцентъра.

Коалиция "Обединени патриоти - НФСБ, АТАКА и ВМРО" подкрепя управленската програма на правителството и смята, че от нейното изпълнение зависи пълния мандат на кабинета, се посочва още в решението.

Николина Ангелкова: Лято 2018 приключва изключително успешно

в. Стандарт

Летният сезон се развива много успешно, вече започнахме подготовката за следващата година. За първите 7 месеца на 2018 г. у нас са пребивавали над 5,2 млн. чужди туристи, което е близо 7% ръст спрямо същия период на миналата година. Това заяви в Бургас министърът на туризма Николина Ангелкова, която откри работна среща с контролните органи, туристическия бранш и местната власт преди края на сезона.

За периода юни-юли 2018 г. чужденците са над 2,8 млн. и това е ръст от 3,6 на сто въпреки дъждовете в началото на юли. Отлични са и показателите за приходите - над 1,3 млрд. евро от международен туризъм за първото шестмесечие на годината, което е 9,7% ръст спрямо същия интервал на 2017-а.

Мръсният въздух разболява най-много в България

в. 24 часа

България е на първо място в ЕС по броя на хората, чието добро здраве намалява заради замърсяването на въздуха. Това са изводите от специален доклад на Европейската сметна палата, пише вестник "Труд". Одитът показва, че в целия ЕС заради болести, предизвикани от мръсен въздух, преждевременно умират близо 400 000 души. За изготвянето на документа палатата е направила анализ на данни от Европейската комисия, Световната здравна организация и др. А на място е осъществила проверка на мерките за прочистването на въздуха в София, Брюксел, Краков, Милано, Острава и Щутгарт. Данните сочат, че българската столица няма проекти за намаляването на замърсителите от битовото отопление, което е основния източник на фини прахови частици (ФПЧ). Именно те оказват най-негативно влияние върху въздуха.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:54 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още