IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 19 август

08:05 | 19.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Учителите няма да обикалят всеки ден отсъстващите деца

в. Сега

Просветното министерство е склонно на известни компромиси относно екипите за превенция, които предложи да се създават във всяко училище с цел търсене на отсъстващите ученици. "Ще приемем всички разумни предложения, но без да се отказваме от идеята, че усилия за редовно посещение в клас трябва да се полагат ежедневно", коментира пред в. "Сега" просветният министър Красимир Вълчев по повод недоволството на хиляди учители. Те твърдят, че ги натоварват със задача, която е несвойствена и дори унизителна.

Юристи: Законът за личните данни води до цензура

в. Сега

Промените в Закона за защита на личните данни, свързани с изискванията към журналистическите текстове, водят до цензура и трябва да бъдат отменени. Така звучат становищата до Конституционния съд (http://www.constcourt.bg/bg/Cases/Details/559) на юристи, журналисти и президента Румен Радев. Спорните промени в закона, направени заради еврорегламента за личните данни (GDPR), бяха приети в началото на годината. Те стигнаха до КС по жалба на 55 депутати от БСП, след като парламентът преодоля наложеното от държавния глава вето.

Новите сгради в София масово си спестяват озеленяването

в. Сега

Камарата на архитектите в България призова Столичната община да засили контрола по спазване на законовите изисквания за озеленяване на завършените нови строителни обекти. Дирекция „Строителен контрол“ към общината да започне да извършва проверки „в реалния свят“, а не само „на папките“, призовават архитектите. Те смятат, че дирекцията, чийто доскорошен шеф Влади Калинов подаде оставка заради скандала с решението му да отмени заповедта за премахване на незаконните съоръжения от терасата на бившия шеф на КПКОНПИ Пламен Георгиев, трябва да се преструктурира. „Дирекцията трябва да се преструктурира така, че да прави ежегодни проверки на въведените в експлоатация обекти. Със съвременните средства това може да се прави лесно и от въздуха“, призовават от браншовата организация.

Автомати за билети в рейса и трамвая "спестили" 70 000 лв. от ресто

в. Монитор

За четири години автоматите за билети в столичните трамваи и тролеи са ощетили пътниците със 70 000 лева. Това е сумата от невъзстановено ресто, съобщи бTV .

Стотици пътници в София всеки ден се сблъскват с този проблем. Трябва да разполагат с точно приготвена сума - 1,60 лв. В противен случай получават билет, но не и ресто. Системата за таксуване е въведена през 2008 г., когато цената на билета е 1 лв. Сега обаче има монети от 2 лв., а тя не може да премине през отвора на касовия апарат. Ако човек има монета от 2 лв., трябва да си купи билет от ватмана или шофьора, но не и от касовия апарат на трамвая или автобуса.

Създадоха електронен регистър за операторите на биологични продукти

в. 24 часа

Създаден е електронен регистър за операторите и подизпълнителите, които произвеждат, преработват, търгуват, съхраняват или внасят биологични продукти, съобщиха от земеделското министерство на сайта си. Целта е осигуряване на цялостен мониторинг на биологичното производство в страната, съгласно изискванията на регламентите на Европейския съюз. От утре (19 август), контролиращите лица са длъжни да започнат да въвеждат в него информация за идентификация на площи, животни, пчелини и аквакултурни единици. Ще се вписват и издадени дерогации, сключени договори за сертифициране и контрол, сертификати, както и други данни свързани с биологичното производство.

България спечели окончателно арбитражното дело срещу Оманския фонд

в. 24 часа

Арбитражният съд във Вашингтон реши окончателно спора между България и Оманския фонд. В делото ищецът се оплакваше, че действията на българската държава и БНБ във връзка с поставянето на „Корпоративна търговска банка“ АД под особен надзор, отнемането на лиценза и обявяването й в несъстоятелност, както и отказът й да бъде предоставена ликвидна подкрепа или спасителен план под друга форма, представляват нарушения на Договора за взаимно насърчаване и защита на инвестициите между България и Оман, гласи информацията. След като България представи две писмени защити, придружени от експертни становища и доказателства, през м. декември 2018 г. Държавният резервен фонд на Оман се отказа от исковете си без право да ги предяви отново. В съответствие с този отказ, решението отхвърля окончателно исковете като неоснователни и осъжда ищеца да заплати всички разноски по делото на България.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още