IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 7 септември

08:03 | 07.09.18 г.
<p>
	<i>Снимка: Pixabay</i></p>

Снимка: Pixabay

За 17 години има 84% инфлация, но заплатите се вдигнаха с 370%

В. 24 часа

През последните 17 години цените на стоките и услугите в България са се повишили почти 2 пъти, но за същия период средната работна заплата се е увеличила 4,7 пъти, показва сравнение между данните на НСИ и Евростат.

През 2000 г. средната работна заплата е била 224 лв. според данните на НСИ, а през 2017 г. е достигнала вече 1060 лв., което е точно 4,7 пъти повече. Тя е нараствала най-силно в годините непосредствено преди световната финансова криза (виж графиката). След 2005 г. средната заплата расте с почти 80-100 лв. на година, но този процес трае много кратко - до началото на кризата. Но и през кризисните години не е имало намаление на средната заплата, а просто ръстът ѝ е бил по-малък. По-забележимо нарастване има едва през последните 2-3 години.

Инфлацията също не се е движила равномерно през целия период. В годините на кризата цените дори намаляваха, защото покупателните възможности на населението бяха силно ограничени от високата безработица.

Повечето български туристи пак избрали Гърция за празника

В. Стандарт

Хиляди български туристи и тази година избраха Гърция за почивните дни за националния ни празник, съобщава БНР. С топло за сезона време и намалени цени на туристическите услуги, българите се насочиха за почивка предимно към Северна Гърция.

Халкидики отново е предпочитано място. „Близо е и плажовете са прекрасни", споделят българи, които още от вчера след обяд се настаниха в хотелите при много по-ниски цени.

От Солун до Александруполис повечето туристи тези дни са българи. На островите Тасос и Самотраки хотелите са заети предимно от българи до края на седмицата, съобщават гръцките туристически агенции.

От рано тази сутрин е засилено движението към Гърция от всички гранични пунктове с България. За да избегнат силния трафик днес, много българи пътуваха през нощта.

Според шефа на АПИ пътните проблемите идват само от шофьорите

В. Сега

Светослав Глосов, началник на Агенция "Пътна инфраструктура", е убеден, че АПИ се справя със задачите си перфектно, не вижда никакви проблеми по пътищата и не смята да подава оставка.  Това стана ясно от интервю, дадено за Нова тв.

За разлика от инж. Глосов трима министри, включително и ресорният му - Николай Нанков, подадоха оставки, след като 17 души загинаха на път, за който отговаря АПИ. Той обаче в сряда обяви, че не било работа на пътната агенция да проверява качествен ли е асфалтът на шосето за Своге - за това отговаряла чуждестранна фирма, наета да осъществява контрол.

Оказа се, че пътният шеф не намира за смущаващо, че фирма на бащата  е ремонтирала фаталния път, а лаборатория  на сина е удостоверила, че асфалтът е точно според заданието - какъвто е случаят с Николай Михайлов, шеф на "Трейс", и сина му Галин. Шефът на АПИ призна с половин уста, че на пътя за Своге "наистина в сравнително малък участък има проблем - приетата рецепта за асфалтовата смес не е била изпълнена така, както е трябвало да бъде според документацията". Но побърза да поясни, че фирмата - инженер на проекта, е трябвало да изпита материалите и да контролира целия ремонт, а ролята на АПИ  се изчерпала с това да измери равнинността на пътя.

Все още има пробойна с е-картите за транспорт в София

В. Сега

Въпреки уверенията на Центъра за градска мобилност, че електронните карти за градски транспорт са непробиваеми, злоупотребите продължават да са възможни без почти никакви усилия, съобщи Медиапул. В началото на август стана ясно, че пуснатото от дружеството мобилно приложение за закупуване на билет за градския транспорт на София позволява неограничен брой хора да ползват една и съща електронна дневна карта за цялата мрежа срещу 4 лв. След като от ЦГМ признаха, че има пробойна в системата и пускането й е тестово, в платформата soa.mpass.bg бе въведено ограничение да се влиза само от две мобилни устройства.

Назначават 600 души тол полиция

В. Монитор

Тол полиция ще следи за плащане на винетки и пътни такси по републиканските пътища от шофьорите. Това обяви регионалният министър в оставка Николай Нанков пред „Монитор“.

За целта ще бъдат назначени 600 души, които ще патрулират по пътищата. За да изпълняват те службата си, от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) ще закупят 100 нови автомобила.

Преди дни регионалното министерство предложи промяна на структурата в пътната агенция.

Под нейната шапка ще бъде създадено ново звено „Национално тол управление“. В него ще бъдат назначени нови 921 служители, които да управляват тол системата за плащане на пътни такси по републиканските пътища. Част от тази бройка ще бъдат и новите тол полицай. Издръжката им ще струва на държавата 1,3 млн. лева на година, обяви Нанков и допълни, че сумата е два пъти по-малко от тази, предложена им от вътрешното министерство за същата дейност. Около 3 млн. лева са поискали от Пътна полиция, за да следят дали шофьорите са изрядни. Нанков твърди, че корупцията в работата им ще бъде невъзможна, защото всичко ще бъде „дигитализирано“.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:24 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още