IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работещите в Завод за изкуствена коприна в Свилоза взимат завода под наем

13:18 | 12.11.04 г.
Автор - снимка
Създател
Работещите в Завод за изкуствена коприна в Свилоза взимат завода под наем
Завод за изкуствена коприна при Свилоза АД е отдаден под наем в цялост като имуществен комплекс и трудов персонал, съобщи Българска фондова борса – София след получено уведомление от Свилоза. Договорът за наема на завода е сключен на 27 октомври и е влязъл в сила от 1 ноември.

„Заводът за изкуствена коприна е даден под наем на дружество, което бе създадено от работещите в същия завод,” каза за Investor.bg председателят на Съвета на директорите на Свилоза Красимир Дачев, без да уточни името на дружеството и подробности по наемните условия.

„По този начин работещите в завода ще бъдат мотивирани да работят по-добре, защото вече работят за себе си, а не получават заплатата си от Свилоза,” каза още Дачев. Според него това е един успешен модел, който вече е приложен с няколко от съпътстващите дейности в Свилоза и дава резултати.

Отдадените под наем активи са на стойност под една трета от по-ниската стойност на активите съгласно последния одитиран финансов отчет на Свилова, се казва в съобщението на борсата.

Свилоза произвежда основно вискозна целулоза и вискозна коприна, като работи предимно за износ. Основният пазар за продукцията са страните от Европейския съюз, малка част се продава и в САЩ. Основен акционер в дружеството към 30 септември тази година е А.Р.У.С. ЛТД – САЩ с 87,08% от капитала, Свилоза-2000 притежава девет на сто, “Машин Манифекчъринг” – САЩ има 3,28%, а останалите акции от капитала на Свилоза са притежание на други юридически и физически лица.

Свилоза АД има загуба от 3,041 млн. лв. за първите девет месеца на тази година в сравнение с печалба от 4,46 млн. лв за същия период на 2003 г., показват данните от отчета на дружеството. Тази загуба се дължи на увеличените цени на използваните суровини и материали, спад на продажните цени на вискозна коприна, а също и на понижение на курса на долара спрямо лева.

Положителните разлики от промяна на валутни курсове намаляват до 507 хил. лв. от 6,512 млн. лв. за деветмесечието на 2003 г. В същото време намаляването на отрицателните разлики от промяна на валутните курсове е до 804 хил. лв. за деветмесечието от 3,59 млн. лв. за същия период на 2003 г. Нетните приходи от продажби на предприятието намаляват с 20,97% до 54,85 млн. лв. от 66,9 млн. лв. за периода януари-септември 2003 г.

Днес бе сключена сделка с 15 акции на Свилоза на цена 2.35 лв. за акция, което представлява повишение от 2,17%. След края на сесията офертите останаха на нива от 2.30 лв. купува и на 2.48 лв. продава.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още