Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Централна и Източна Европа

Чехия затваря въглищната централа „Прунеров 1“ в края на юни

Съоръжението, заедно с ТЕЦ „Хвалетице“ и ТЕЦ „Почеради“, е отговорно за 330 преждевременни смъртни случаи и 960 милиона евро здравни разходи през 2016 г.

Чехия затваря въглищната централа „Прунеров 1“ в края на юни

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Очаква се Комисията за въглищата в Чехия да се присъедини към държавната енергийна компания CEZ на церемония на 5 юни по повод закриването на въглищната централа „Прунеров 1“ в края на месеца, съобщава New Europe.

Процесът по загърбване на въглищната енергия в Европа се ускорява, като се очаква редица електроцентрали, работещи с твърди изкопаеми горива, в Европа да бъдат изведени от експлоатация до края на този месец, тъй като изключенията от стандартите на Европейския съюз (ЕС) за замърсяване на въздуха изтичат на 30 юни и компаниите са принудени да закрият инсталациите, вместо да ги преустройват. 

Още по темата

Според организацията Europe Beyond Coal „Прунеров 1“ заедно с други две силно замърсяващи чешки въглищни централи, „Хвалетице“ и „Почеради“, произвеждат по-малко енергия, отколкото Чехия изнася всяка година, така че те могат да бъдат затворени без риск за вътрешната енергийна сигурност. Освен това, тъй като комплексът „Прунеров 1 и 2“, заедно се другите два ТЕЦ-а, се смята, че е отговорен за 330 преждевременни смъртни случаи и 960 милиона евро здравни разходи само за 2016 г., затварянето до голяма степен ще допринесе за здравеопазването и икономическото благосъстояние на чешките граждани.

„Комисията за въглищата иска да използва затварянето на „Прунеров 1“, за да покаже, че е сериозно ангажирана с прекратяването на въглищата.“, заяви Жири Козелу, ръководител на енергийната програма на Hnutí DUHA и член на чешката Комисия за въглищата.

Според него основната съпротива по отношение на затварянето на въглищните централи идва от Чешката промишлена конфедерация, която се застъпва за замърсяващите съоръжения и е против идеята за премахването на въглищата до 2030 г., като предлага те да бъдат използвани до 2040 г.

„Чехите заслужават по-чист въздух и подходяща подкрепа за справедлив преход към по-добри работни места. Това трябва да бъде единственият фокус на Комисията за въглищата“, добави Козелу.

Зала Примч, представител на Europe Beyond Coal, заяви, че чешката Комисия за въглищата трябва да внимава да не се повторят грешките, направени от Германия, като не допусне да капитулира пред интересите на въглищното лоби.

„Необходими са сериозни планове за прекратяване (на въглищата), които да акцентират върху здравето и благополучието на чешките граждани и работници, а не върху въгледобивната промишленост“, подчерта Примч.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Централна и Източна Европа
Второ блокиране ще нанесе трайни икономически щети в Централна и Източна Европа