IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чешкият премиер Бабиш изненадващо загуби изборите

Опозиционните съюзи получиха в събота след преброяване на почти всички избирателни райони заедно 109 от 200-те места в Камарата на представителите в Прага

23:04 | 09.10.21 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	&nbsp;Чешкият премиер призна поражението си. <em>Снимка: EPA/STRINGER</em></p>

 Чешкият премиер призна поражението си. Снимка: EPA/STRINGER

Чешкият премиер Андрей Бабиш претърпя изненадващо поражение на парламентарните избори, създавайки почвата за продължителни политически спорове за формирането на ново правителство, което в крайна сметка може да изтласка измъчения от скандали милиардер от властта.

Резултатът ще разтърси Бабиш и президента Милош Земан, който се зарече да даде на своя съюзник първи мандат за създаване на ново правителство за сметка на две политически групи, които заклеймиха поведението на премиера по отношение на пандемията на Covid-19, на поредица от правни скандали и разкрития за офшорни сделки в рамките на Pandora Papers.

Двата опозиционни съюза изненадващо постигнаха мнозинство. Популисткият правителствен ръководител Андрей Бабиш трябваше да признае поражението си, след като бяха преброени почти всички гласове, преадва DPA. 

Опозиционните съюзи получиха в събота след преброяване на почти всички избирателни райони заедно 109 от 200-те места в Камарата на представителите в Прага. Консервативният съюз Spolu (Заедно) в която влизат три десноцентристки партии, получава 27,7% от гласовете, а Алиансът на пиратските и кметските партии - 15,5%. Според последните резултати „Действие на недоволните граждани“ (ANO) на премиера Бабиш получава само 27,2 процента

 Според анализатори и социолози обратът в последната минута се дължи на преброените гласове от големите градове, които идват последни за преброяване. Според данните, избирателната активност в страната е била 62%.  

„Промяната е тук, ние сме промяната“, каза главният кандидат на Spolu Петр Фиала.

 

Петр Фиала. Снимка: ЕРА

„Земан има право да прави каквото си иска, но ние имаме парламентарна демокрация и правителството трябва да бъде подкрепено с мнозинство“, каза лидерът на Spolu Петър Фиала, след като партията му обяви победата. "Ако се споразумее, с PIR-Stan за съвместно правителство, такова правителство ще го има".

Те обаче ще се сблъскат с голямо препятствие, поне в краткосрочен план.

Обещанието на Земан към Бабиш може да даде на премиера неограничено време да остане на власт като служебен премиер и да забави коалиционните преговори. Президентът многократно е казвал, че ще даде на премиера множество шансове да създаде правителство, ако то остане най-голямата единична партия.

Тъй като Spolu е коалиция от три политически сили, ANO все още има най-много мандати от всяка отделна партия в 200-местния законодателен орган. От офиса на Земан съобщиха, че президентът и премиерът ще се срещнат в 11 часа сутринта в неделя за предварително планирана среща. Бабиш каза, че очаква президентът да започне разговори с политическите партии за съставяне на правителство в сряда.

"Трябва да призная нашето поражение, поздравления за победата на лидера на движение "Заедно", г-н Петър Фиала. Загубихме преди всичко в Прага. Независимо от това спечелихме много голям процент, въпреки различни спекулации и обвинения срещу мен. Имаше 5 партии и движения срещу нас, чиято единствена цел беше да "ударим Бабиш", каза премиерът.

Земан е нарушавал конституционните разпоредби и преди, като се противопостави на парламентарното мнозинство през 2013 г., и назначи собствената си администрация на технократите, която управляваше шест месеца, без изобщо да спечели законодателно одобрение. След изборите през 2017 г. той запази Бабиш на власт в ролята на временен премиер повече от шест месеца, преди да си осигури подкрепа.

Бабиш, който е един от най-богатите чехи с нетно състояние от 3,2 млрд. долара, имаше голяма преднина в обществените допитвания преди изборите, въпреки че Чехия е сред страните с най-висок процент на смъртност от COVID-19 на човек от населението, а правителството беше замесено в поредица от правни скандали.

Бабиш е обвиняван, че една от компаниите му неправомерно е получила средства от Европейския съюз, а разкрития от Pandora Papers показаха, че той е сключвал сделки в чужбина за придобиването на имот във Франция. Бабиш отхвърля всички обвинения като политически атаки, изфабрикувани от опонентите му.

67-годишният Бабиш обеща в предизборната си кампания, че ще продължи да увеличава заплатите в държавния сектор и пенсиите с надеждата да си гарантира подкрепата на базовите си избиратели. Той също така засили антимигрантката си реторика и обеща да предотврати отстъпването на правомощия на Европейския съюз.

Политиките за значителни разходи на Бабиш, които бяха запазени въпреки широкото възстановяване от пандемията, са в разрез с традиционната фискална предпазливост на чехите. Очаква се дългът да е сред най-бързо растящите в ЕС макар и от ниска база. 

Някои избиратели заявиха, че са гласували против този популизъм.

На изборите тази седмица Комунистическата партия на Бохемия и Моравия взе 3.62% от гласовете, като почти всички участъци съобщиха за резултати под 5%, необходими за влизане в парламента. Това може да се окаже последната глава за историята на партия, която постепенно се сви и защото застаряващите й членове намаляват.

"Това ме радва, много ме радва", каза за Ройтерс 69 годишният Иржи Грюнторад, бивш дисидент, подписал декларацията на дисидентската Харта 77 и вкаран в затвора от 1981 до 1985 г. от комунистическите власти.. "Но се случи твърде късно." 

Битка с Брюксел

Опозицията обвинява Бабиш в хаотични промени на политиките в разгара на пандемията. Над 30 хил. души в страната са починали от вируса, едно от най-високите равнища на смъртност в Европа от гледна точка на размер на населението.

Но твърденията за конфликт на интереси бяха най-голямото главоболие на Бабиш, когато той влезе в правителството като по-малък коалиционен партньор през 2013 г. и след като спечели изборите през 2017 г.

По онова време Бабиш постави конгломерата си Агроферт, включващ компании в областта на храните, земеделието, химикалите и медиите, в тръстови фондове и отрече да е извършвал нередности, като заяви, че е спазил правните си задължения. Но одит на Европейската комисия установи конфликт на интереси и спря грантове за развитие за Агроферт.

Миналия уикенд се появиха твърдения, че Бабиш е използвал непрозрачни структури в чужбина за закупуването на имот във Франция преди да влезе в политиката. Той отхвърли твърденията, съдържащи се в Pandora Papers, като заяви, че те са част от кампания срещу него.

Бабиш обвинява коалицията начело с Пиратската партия, че продава страната, като подкрепя по-засилена европейска интеграция и евентуално приемане на еврото и обвини партиите от коалиция „Заедно“ в ширеща се корупция по време на управлението им преди десет години.

Макар че избегна спорове за върховенството на закона като тези между Брюксел и Унгария и Полша, ЕС се притеснява, че Бабиш може да погледне към крайностите в политическия спектър, което би разширило разрива между ръководството на блока и страните членки от Източна Европа в областта на демократичните ценности. 

 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:56 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
dakl
преди 2 години
А нима има изненада. Разходен материал, непотребното се изхвърля....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 1
bgMan
преди 2 години
Не да се скрие! Борисув, Пеевски и Доган направо в затвора. Ако не може.... абе я да съберем целият народ по 1 лв. и да платим на чеченците да ни освободят от собствените ни поробители.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 2
serafima
преди 2 години
Вчера в Чехия, утре и у нас! Окончателно Борисов да се скрие. Бабиш при това беше обявил колко милиарда има (макар и него да го насметоха по Пандора), а наш боко ги къта по чекмеджета и си трайка. Раздава от ЖИПКАТА наши пари колкото си иска и подава ръка за целуване, а отзад имаше два-три куфара във вид на министри. ВИЖДАТЕ ЛИ РАЗЛИКАТА между мутрокомунист и Бабиш, който при това преди това се занимаваше с бизнес? Борисов, скрий се! Не очаквам доблест или интелект от тебе. Ти си срам за страната ни! И меркелица вече не може да ти падава мръвката от чинията си, а ти да мучиш, защото бъкел на чужд език не знаеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
korn
преди 2 години
хахаха той как е станал милиардер, с честен труд ли? Милиардер който мисли за народа, това пък що за виц е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 2
mrynmryn
преди 2 години
Повечето богати хора, се стремят към власт, което е по-зле. Пари се правят, докато ако някой смени всички ръководни длъжности със свои хора, това ще има по-голям негативен ефект в дългосрочен план.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
Един Българин
преди 2 години
Той и ББ има повече от 3.2 милиарда ама не спря да кране, нали? То и това му изяде главата - лакомията. Ако имаше и за народа щеше да е съвсем друго, но пусти "матахарки" много пари искат да си лягат....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 3
ПИЧ
преди 2 години
Щом като казвате ( в статията) че Бабиш е милиардер, какво по-хубаво от това богат премиер, който няма нужда да краде от народа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 5
zelka007
преди 2 години
популиста си отива , както тромбонът в хамерика ... хихи ... 5% бариера не могат да минат засега чешките социалдемократи и комунистическата партия ... уууу ... това у нас да се случи (б)есните (с)трашни (п)енсии да не прескочат границата ... айде сестра галева и костя копейкин ще са отвън , ама е редно и ние да се стегнем и да ги изринем веднъж завинаги гнъсъвите партизанско-яташки издънки от отряда чавдар ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още