IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ердоган поверява държавните финанси на… зет си

Новото влиятелно министерство на хазната и финансите ще се оглави от Берат Албайрак, който досега заемаше поста на енергиен министър

23:50 | 09.07.18 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Турският президент Реджеп Ердоган повери новосформираното министерство на хазната и финансите на своя зет, който досега заемаше поста на енергиен министър. С това държавният глава завършва продължил с години процес, в рамките на който бяха отстранени повечето приемани с доверие от инвеститорите членове на правителството,  съобщава Bloomberg.

Берат Албайрак, който за първи път влезе в парламента през 2015 г., ще поеме ведомството, което обединява два от най-важните постове в правителството.

Той ще смени на поста бившия финансов министър Мехмет Шимшек – последният останал представител на групата политици, които се ползваха с доверието на инвеститорите да овладяват инстинктите на президента за растеж и поддържането на турската икономика на стойност 880 млрд. долара на устойчив път.

В новия свит кабинет от едва 16 министри Шимшек не получава друг пост.

След съобщението на президента лирата се обезцени още, загубвайки 2,3% до 4,68 лири за долар.

В новия кабинет за единствен заместник на Ердоган е назначен Фуат Октай, който бе съветник в канцеларията на премиера - пост, който на свой ред бе премахнат с промените в конституцията, отбелязва БТА. Това ще е и първият вицепрезидент в историята на Турция. Докато страната бе парламентарна република, такъв пост не съществуваше.

Своя пост запазва министърът на външните работи Мевлют Чавушоглу. Ердоган остави още министрите на вътрешните работи Сюлейман Сойлу и на правосъдието Абдюлхамит Гюл.

Министерството на енергетиката и природните ресурси бе оглавено от Фатих Дьонмез, който до този момент бе ресорен първи заместник-министър.

Хулуси Акар, досега началник на генералния щаб на турските въоръжени сили, е новият министър на отбраната.

По-рано днес турският президент положи клетва за нов мандат на поста, с продължителност пет години, след като бе преизбран с над 52 процента от гласовете на произведените на 24 юни предсрочни избори.

По-рано днес президентът подписа декрет, предвиждащ серия от промени в начина, по който се избира ръководството на централната банка в страната. С това държавният глава дава сигнал, че възнамерява да осъществи предизборното си обещание да затегне хватката си около определянето на финансовите политики в рамките на новата си президентска власт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
Спящият бик
преди 5 години
Не на зет си, а на бащата на внуците си, както каза съпругът на една наша зам. социална министърка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
0pk
преди 5 години
Няма да стане, превратаджиите утърваха своя шанс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
red6
преди 5 години
И ето как започва една гражданска война... Просто той ще фалира Турция много скоро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
0pk
преди 5 години
Е той от Тръмп се учи, нали са колеги по алианс :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още