IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС направи първа стъпка към налагане на нови санкции на Беларус

Президентът Александър Лукашенко е изправен пред най-голямото предизвикателство в 26-годишното си управление

23:07 | 14.08.20 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg</em></p>

Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Европейският съюз предприе в петък първата стъпка за налагане на нови санкции на Беларус заради спорните избори миналата неделя и потушаването на последвалите протести, като инструктира службата си за външна политика да подготви черен списък на отговорните лица, предава Ройтерс.

Президентът Александър Лукашенко спечели победа, но сега е изправен пред най-голямото предизвикателство в 26-годишното си управление, тъй като десетки хиляди хора протестират за шести пореден ден в петък, а лидерът на опозицията Светлана Тихановская призова за повторно преброяване на бюлетините.

„Сега ЕС ще започне процес на санкции срещу отговорните за насилието, арестите и злоупотребите във връзка с изборите“, заяви шведският външен министър Ан Линде след извънредна среща на колегите й от съюза в петък.

ЕС наложи санкции на Беларус за първи път през 2004 г. Той ги затегна през 2011 г. заради злоупотреби с човешки права и демократични стандарти, включително фалшифициране на вот.

Много от тях бяха отменени след като Лукашенко освободи политически затворници през 2016 г. Но оръжейното ембарго остава, както и санкциите срещу четирима души заради изчезването на двама активисти на опозицията – журналист и бизнесмен, преди години. За двата случая няма виновни лица.

Лукашенко отрича да е извършвал изборни измами. Неговото правителство освободи много от задържаните демонстранти в петък, след като отправи рядко публично извинение. Но гражданите отново излязоха на улиците днес, след като най-малко двама протестиращи бяха убити, а хиляди бяха задържани при ожесточено смазване на протести тази седмица.

„Случилото се в Беларус през последните дни е напълно неприемливо и изисква ясна реакция на ЕС“, заяви германският външен министър Хайко Маас пред репортери.

Той призова беларуското правителство да освободи политически затворници и да преразгледа официалните изборни резултати, които дадоха на Лукашенко подкрепа от 80%. Това доведе до протести, при които силите за сигурност нападнаха демонстранти и арестуваха хиляди хора.

Предпазлив баланс

Топ дипломатът на ЕС Жозеп Борел заяви, че блокът не е приел официалните резултати от изборите.
Полша, Чехия, трите балтийски страни и Дания също призоваха за преговори между Лукашенко и опозицията с помощта на посредник.

Вилнюс призова ЕС да подкрепи жертвите на репресиите в Беларус, а Варшава заяви, че ще разхлаби визовите ограничения, ще отвори трудовия си пазар за беларуси и ще подкрепи гражданското общество и независимите медии в страната.

„Трябва… да постигнем предпазлив баланс между натиск върху и взаимодействие с беларуския президент Лукашенко. Смятаме, че ЕС трябва да приеме ролята на посредник възможно най-скоро“, заявяват шестте страни в съвместно писмо, видяно от Ройтерс.

Линията им отразява тревогата от повторение на уличните протести в Киев през 2013/2014 г., които ЕС и САЩ подкрепиха, а Русия ги използва като извинение за анексирането на Крим от Украйна преди да подкрепи сепаратистите в източната част на страната.

Новите санкции срещу Беларус ще бъдат под формата на визови забрани и замразяване на активи, държани в ЕС от определени лица, и може да бъдат финализирани още в края на месеца, съобщават дипломатически източници.

Чарлз Грант, директор на Центъра за европейска реформа, смята, че ЕС трябва да координира отговора си и със САЩ и Великобритания. „В крайна сметка промяна в Беларус ще зависи от беларуския народ, но Европа и САЩ може също да помогнат“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 1
serafima
преди 3 години
Европа доказа, че е безкомпромисна към националистите, дори да са честни и креативни като Йорг Хайдер в Австрия, по друг начин Орбан в Унгария или управлението в Полша, и безкрайно толерантна към крадците, които крадат както от народа си, така и от Европа, но й се докарват, както правят Борисов и ГЕРБ!Колко бързо забелязаха Беларус и нямат скрупули, че се месят във вътрешните им дела. За нас това не се отнася. 37 дни имаме протести - ясни, открити, отразявани от много западни медии. И от ЕК се ПРАВЯТ, че не виждат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 3
Oбичам България
преди 3 години
Срещу България има образувани дела, защото сме забавили промените законодателството. За санкции обаче не ми е ясно защо да се налагат?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
baba_meca
преди 3 години
А на България кога ще наложи санкции?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още