Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Централна и Източна Европа

Еврозоната се съгласи да отпусне на Гърция близо 1 млрд. евро

Това плащане обвързва Атина да продължи да спазва своите ангажименти относно реформите за финансово възстановяване

Еврозоната се съгласи да отпусне на Гърция близо 1 млрд. евро

Снимка: Ройтерс

Финансовите министри на еврозоната се договориха да отпуснат близо 1 млрд. евро на Гърция под формата на безвъзмездна помощ като част от програмата за наблюдение на реформите, които балканската стана трябваше да извърши, за да се възстанови от финансовата криза, съобщава Ройтерс. 

Още по темата

Финансовата помощ обвързва Атина да продължи да спазва ангажиментите си относно тези реформи и по-специално закона за възстановяване на банките и намаляване на тежестта на необслужените кредити по балансите на гръцките кредитори.

Парите ще засилят вече големите кешови буфери на Гърция и ще позволят на страната да вземе заеми при по-благоприятни условия.

Гърция излезе от последния спасителен план през август 2018 г. След осем години на финансова подкрепа от кредиторите на еврозоната и Международния валутен фонд (МВФ).

Безвъзмездната помощ е първото плащане от пакета от 4,8 млрд. евро, който кредиторите от еврозоната са обещали на страната до 2022 г.

Парите идват отчасти от печалбите на централните банки в еврозоната от притежавани от тях гръцки държавни ценни книжа, които постепенно ще достигнат матуритет в идните години.

В сряда Европейската комисия одобри въпросното плащане, като преди това гръцкият парламент одобри реформа, улесняваща възстановяването от банките на дълг, който е станал лош.

Гърция се завърна към растежа през 2013 г., макар че в началото той бе неустойчив. Миналата година обаче страната постигна ръст от малко над 2% за пръв път от над десетилетие.

Тази година МВФ прогнозира, че тя ще се справи дори малко по-добре. Според ръководителя на мисията на МВФ в Гърция Питър Долман това е достатъчно, за да постави страната „в горния края на класацията по растеж в еврозоната“.

Безработицата се е свила значително, включително сред младежите, но остава висока – 18,5%, сред възрастните като цяло и близо 40% сред младите хора.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
5
 
3
serafima до: s3
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Нищо друго ли не разбра? ЕС помага само на някои държави, а БГ не е между тях. Почети малко повече и най-вече помисли и анализирай. Гърците са специален приоритет на ЕС и особено на сегашния състав на ЕК. Дано да е дотук и да настъпи справедливо отношение към отделните държави!
Дори докато водехме председателството и възпълните Борисов и лиляна, партизанската унука толкова се хвалеха с успешното му протичане, НИЩО не спечели БГ от този факт. Не ни дадоха и Агенцията по лекарствата, която излезе от ОК, а я дадоха на Холандия. Въпрос с ниска трудност - познайте колко институции на ЕС има в България и по колко в други държави?
1
 
8
 
2
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
В края на годината България ще има нужда от спасяване и то сериозно, щот всичко ще бъде окрадено и сринато.
5
 
4
 
1
s3
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Браво, добре е да се помага на страните в нужда. Затова имаме и ЕС.

Още от Централна и Източна Европа
Хиляди турци прекъсват отпуските си заради изборите