Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

ЕК одобри отпускането на транш от близо 1 млрд. евро за Гърция

Решението трябва да бъде утвърдено от финансовите министри на страните от еврозоната на срещата им в петък

ЕК одобри отпускането на транш от близо 1 млрд. евро за Гърция

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия препоръча деблокирането на транш от близо един милиард евро (1,1 млрд. долара) за Гърция в рамките на следспасителната си програма, след като Атина предприе изискваните реформи от кредиторите, съобщава Ройтерс.

Решението, което трябва да бъде утвърдено от финансовите министри на страните от еврозоната на срещата им в петък, ще засили вече големите кешови буфери на Гърция и ще улесни вземането на кредити от страната при по-благоприятни лихви, когато се завърне към пълно пазарно финансиране след години на финансова подкрепа от Европейския съюз и Международния валутен фонд.

Гърция излезе от последната си спасителна програма през август.

Решението на Комисията идва след като миналата седмица гръцкият парламент одобри реформа, улесняваща възстановяването от банките на дълг, който е станал лош. Очаква се ходът да намали голямото бреме от необслужвани кредити в счетоводните баланси на гръцките банки.

Още по темата

Траншът от близо един милиард евро, който може да бъде одобрен тази седмица, ще бъде първият от пакет на стойност 4,8 млрд. евро, който кредиторите от еврозоната обещаха на Гърция до 2022 г. в рамките на постспасителната програма, изискваща Атина да продължи реформите. 

Парите идват отчасти от печалби на централните банки в еврозоната от притежавани от тях гръцки държавни ценни книжа, които постепенно ще достигнат матуритет в идните години. 

Растежът в Гърция се завърна през 2013 г., макар че в началото бе неустойчив. Миналата година обаче страната постигна ръст от малко над 2% за пръв път от над десетилетие.

Тази година МВФ прогнозира, че тя ще се справи дори малко по-добре. Според ръководителя на мисията на МВФ в Гърция Питър Долман това е достатъчно, за да постави страната „в горния края на класацията по растеж в еврозоната“.
Безработицата се е свила значително, включително сред младежите, но остава висока – 18,5% сред възрастните като цяло и близо 40% сред младите хора.

МВФ съобщи в средата на март, че работата по реформите е недовършена и икономиката остава уязвима. Особена тревога представляват банките, които все още имат високи нива на необслужвани заеми.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
В парижката катедралата Нотр Дам ще бъде отслужена първата литургия след пожара