Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Централна и Източна Европа

Графика на деня: Движението на хора в Европа

София е сред европейските градове с най-висок ръст на БВП в периода 2003-2013 г.

Европейското население се мести на северозапад. Брутният вътрешен продукт (БВП) в по-източните страни изглежда нараства сериозно, докато провинцията и по-малките градове се изпразват за сметка на големите градски мастодонти. Докато южните страни в Европа продължават да се опитват да водят политика на ограничение на разходите (къде успешно, къде не), средиземноморските градове са също така най-бързо растящите по отношение на населението.

Това са само част от ключовите демографски промени, показани в скорошния доклад на Bloomberg Philantropies и LSE Cities.

Ръстът на БВП – повече на изток?

Натиснете изображението за пълен размер. Източник: Bloomberg Philantropies / LSE Cities / CityLab

Често описвани като бедните роднини на континента, всъщност страните от Централна и Източна Европа имат най-бързия ръст на БВП на глава от населението. Изчислявайки средното ниво от данните за ръста между 2003 и 2013 г., най-бързо са се развивали Литва, Молдова и Албания. В този широк регион големите градове като цяло растат по-бавно от страните, в които се намират. Има някои изключения на това правило.

Столиците на България и Словакия, София и Братислава, растат значително по-бързо от целите държави. Междувременно южна Европа продължава да крета (както и Ирландия), като второстепенни градове като Месина в Италия и Лариса в Гърция са особено тежко засегнати. Ако проучването бе обхванало само петте години до 2013 г., вероятно данните за спада на БВП щяха да са още по-неприятни.

Розовото оцветяване на източната част на Европа не трябва да ни дава фалшива представа за региона. Да вземе например Клуж Напока, Румъния – областта отчита впечатляващ ръст на БВП през последното десетилетие, като средната стойност е 4,1% годишно. С него БВП на глава от населението достига 5 840 евро, което обаче е малко над 10% от този в Копенхаген с неговите 56 100 евро на година. Макар Изтокът да се изправя, все още му остава дълг път до края.

Няма място за младите

Натиснете изображението за пълен размер. Източник: Bloomberg Philantropies / LSE Cities / CityLab

Тази карта на младежката безработица показва някои очаквано лоши места, но и някои изненади. Дори и градове, които като цяло се справят доста добре имат сериозни проблеми с включването на младежта в работната сила.

Богатият Стокхолм има шокиращо висока безработица сред младите от 30%. Има голяма разлика и в отделните градове, особено във Великобритания. Тук градове като Шефилд, с младежка безработица от 35% са едва на няколко часа път от Единбург и Кеймбридж, в които младите хора си намират много по-лесно работа.

Големите градове изсмукват населението

Натиснете изображението за пълен размер. Източник: Bloomberg Philantropies / LSE Cities / CityLab

Ако големите градове в Европа нарастват, то е защото те привличат хора отвън – не само имигранти, но и мигранти от същата страна. Затова албанската столица Тирана е нараснала толкова много. Годишно Тирана отчита ръст на населението с 2,8%, като същевременно околната територия се обезлюдява.

След Тирана, Лариса и атинското предградие Ахарнес пропорционално най-много са нараснали Манчестър, Ултрехт и Брюксел. Нито един от тези градове не е сред големите мегаполиси в Европа. Общото между тях са сравнително достъпните имоти, заради което те може би са изпреварили много по-скъпите градове като Лондон и Париж.

Миграция към Северозапада

Натиснете изображението за пълен размер. Източник: Bloomberg Philantropies / LSE Cities / CityLab

Европейските градове, които в момента имат най-много имигранти, родени в други страни, са струпани в страните около Северно море и Ламанша. Лондон може да има най-големия брой, но най-голямото съотношение е в швейцарския град Лозана. Относително достъпна част от богат регион с ниска раждаемост, вторият град във френска Швейцария всъщност привлича имигранти от десетилетия.

Липсата на миграция към централна и източна Европа е сериозен проблем за тези страни. Това означава, че всеки талантлив работещ, който напусне (а мнозина го правят) е особено труден за заместване.

Още интересни графики вижте тук!

По статията работиха: Георги Драганов, редактор Петър Нейков