Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Централна и Източна Европа

Икономиките на Източна Европа са заплашени от демографска криза

Инжекциите на трудовите пазари на страните от бившия Източен блок скоро ще свършат и тогава с пълна сила ще се прояви проблемът с топящото се население

Икономиките на Източна Европа са заплашени от демографска криза

Снимка: Pixabay

След три десетилетия безпрецедентен растеж на доходите и жизнения стандарт икономиките на страните членки на Европейския съюз (ЕС) от Източна Европа, които рязко смениха комунизма с капитализъм след падането на Берлинската стена, сега са изправени пред нови предизвикателства. 

Още по темата

Подобно на голяма част от континента свиването на населението представлява заплаха за бъдещата икономическа експанзия, но ООН прогнозира, че бившият Източен блок ще пострада най-сериозно от всички. Недостигът на работна ръка вече е широко разпространен, а рекордно ниската безработица остави много позиции незаети.

Засега феноменът увеличава заплатите и потреблението, а това е добре дошло, тъй като търговското напрежение между САЩ и Китай вече застигна Германия.

Но ръстът на заплатите превъзхожда производителността на труда и влошава конкурентоспособността. Междувременно националните правителства отхвърлят разрешените от ЕС квоти за бежанци, които биха осигурили работници, като приемат само имигранти от близки страни като Украйна. Но тези външни „инжекции“ за пазара на труда не могат да продължат завинаги.

Приетите страни в ЕС през 2004 г. навлязоха в период на масова емиграция, при който милиони работници се насочиха на запад, където заплащането е по-високо. В страни като Полша намаляването на възрастта за пенсиониране допълнително свива работната сила.

Според критиците увеличението на детските надбавки, целящи повишаване на раждаемостта, кара някои жени да останат у дома.

Последната тенденция се проявява на фона на напредъка в усилията за прекратяване на доминацията на мъжете на ръководни позиции.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (10)

0
 
8
 
10
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
колко и да ми трият акаунтите пак ше га лаппат ....:)) От коги чакам аз първия бежански преписвач в Тъпанасторо, нали за тва блеехте е са ше ви се даде най-налрая възможност да го изжабуркате тоя път качествено ..... ем ако искате аз ... ?? ...:))
4
 
6
 
9
преди 7 месеца
Ей тъйкато видиш едни Осъзнати, и мед да ти закапе на сърце...
1
 
11
 
8
Hahoto до: shinawatra
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Абсолютно, той е много добър журналисТ..., в копи-пейста! :)))
1
 
10
 
7
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
И всичко това според ... Аспарух Илиев??
2
 
16
 
6
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Съвсем отделно, че назрява следващата криза и нещата за източна Ервопа и не само може много бързо да отидат в канала.

Още от Централна и Източна Европа
Белград въвежда извънредно положение заради коронавируса