IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody's намали с две степени рейтинга на Кипър заради експозицията към Гърция

Решението на Moody's не беше изненадващо, тъй като от агенцията обявиха миналия месец, че поставят под наблюдение рейтинга на Кипър

12:57 | 24.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Moody's намали с две степени рейтинга на Кипър заради експозицията към Гърция

Агенцията за кредитен рейтинг Moody's намали рейтинга на държавните облигации на Кипър с две степени до A2 от Aa3, като перспективата остава стабилна и от агенцията изключват възможността за други понижения в краткосрочен план, предаде АФП.

Решението на Moody's не беше изненадващо, тъй като от агенцията обявиха миналия месец, че поставят под наблюдение рейтинга на Кипър.

Оценката на Moody's се дължи главно на значителната експозиция на кипърския банков сектор към Гърция, която в началото на 2010 г. беше близо до фалит.

В отговор на забележките на Moody's от кипърското финансово министерство обявиха миналия месец, че правителството на страната няма планове да се финансира на международните пазари, тъй като финансовите нужди за следващите месеци са покрити.

В анализа на решението си за понижаване на рейтинга от Moody's посочват и опасенията си за конкурентоспособността на Кипър.

„Заплатите в публичния сектор и социалните помощи представляват две трети от държавните разходи и, при отсъствието на структурни реформи в тези области, Moody's смята, че ще е много трудно да се постигане намаляване на дефицита и дълга в дългосрочен план“, се посочва в съобщението на агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още