Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Централна и Източна Европа

Полша смекчи тона по ветото си за бюджета и възстановителния фонд на ЕС

Страната настоява за пояснителна декларация за връзката между европейските средства и върховенството на закона

Полша смекчи тона по ветото си за бюджета и възстановителния фонд на ЕС

Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Полша е готова да се откаже от ветото си върху финансовия пакет за 1,8 млрд. евро, ако лидерите на ЕС приемат пояснителна декларация за връзката между европейските средства и върховенството на закона, съобщи вицепремиерът на Полша Ярослав Говин, цитиран от Ройтерс.

Той допълни пред репортери след среща с представители на Европейската комисия, че Полша е осъзнала, че ветото върху бюджета на ЕС за 2021-2027 г. и фонда за възстановяване ще навреди финансово на страната и на останалите страни членки на ЕС.

Полша и Унгария бавят приемането на дългосрочния бюджет на стойност 1,1 трлн. евро и на специалния възстановителен фонд след коронавируса на стойност 750 млрд. евро за всички 27 страни членки на ЕС, защото не искат достъпът до парите да е обвързан със спазването на върховенството на закона от тях.

И двете страни са обект на наказателна процедура за подкопаване на независимостта на съдилищата, медиите и неправителствените организации, така че рискуват да загубят средства за десетки милиарди евро.

Още по темата
„Всички осъзнаваме, че в случай на полско или унгарско вето ще има временен бюджет, което, противно на някои мнения в полския обществен дебат, няма да е добре за Полша и за останалите 26 страни членки“, каза Говин.

„Затова смятам, че е в интерес на всички… да намерят добър компромис. Такъв компромис е възможен… чрез обвързваща декларация, интерпретираща (регулацията на върховенството на закона)“, заяви той и допълни, че такава декларация трябва да бъде приета от лидерите на ЕС.

„Пояснителната декларация може да бъде… ясно заявление от Европейския съвет, че правилото с условността няма да бъде използвано за упражняване на неоправдан натиск върху отделни страни членки в области, различни от надлежното използване на европейските средства“, каза Говин.

Говин допълни, че ръководителите на Комисията, с които е разговарял в четвъртък, са дали да се разбере, че ако Полша и Унгария се придържат към ветото си, ЕС няма да има друг избор освен да ги заобиколи чрез сделка за възстановителния фонд сред останалите 25 страни.

„Възможно вето ще доведе не само до временен бюджет, а и до нещо, което моите събеседници нарекоха план Б…, което е някаква форма на сътрудничество между останалите 25 страни членки“, каза Говин.

„Полската икономика се справя много добре и, разбира се, догодина можем да оцелеем без частта от средствата, която ще бъде намалена от временния бюджет, но защо да оцеляваме без европейските средства, ако все още има пространство за споразумение, а аз мисля, че това споразумение ще бъде постигнато“, допълни той.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
2
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Видяхте дебелия и поддадохте.....

Още от Централна и Източна Европа
Руските власти увеличават заплахите за наказателно преследване на протестиращи