Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Централна и Източна Европа

Президентът на Словакия: Вишеградската група трябва да брани върховенството на закона

Либералната демокрация, която гарантира на всеки еднакви права, е най-ефективното средство за защита на малцинствата, смята Зузана Чапутова

Президентът на Словакия: Вишеградската група трябва да брани върховенството на закона

Зузана Чапутова, президент на Словакия. Снимка: Ройтерс

Новият президент на Словакия Зузана Чапутова призова днес Вишеградската група, съставена от четири източноевропейски страни от Европейския съюз (ЕС), да брани върховенството на закона, за да не гледат на нея като на "отслабваща ЕС", предаде Ройтерс и отбеляза, че това може да е знак за възможно пропукване в групата, която често действа единно. 

Още по темата

След среща с унгарския президент Янош Адер, Чапутова заяви, че сътрудничеството във Вишеградската група трябва да се основава на общи ценности. Без да посочва имена, Чапутова, която встъпи в длъжност миналия месец, визира Полша и Унгария, които често пъти са в конфликт с ЕС заради опасения, свързани с върховенството на закона.

"Нашата група В4 (Вишеградската група) трябва да представлява такива ценности като върховенството на закона, демокрацията и свободата, и такива основни ценности на сътрудничеството, които са заложени в основополагащия договор на В4, така че на нас да не се гледа като на онези, които отслабват или водят до разпад на ЕС", каза Чапутова.

Унгарският премиер Виктор Орбан и полската управляваща партия "Право и справедливост" затегнаха контрола върху съдилищата и съдиите, медиите и учените, както и върху неправителствените организации. Това породи конфликти с Брюксел и безпокойството на правозащитни групи, притеснени, че в Унгария и Полша се нарушават демократичните принципи. Орбан и "Право и справедливост" обаче си остават популярни в страните си заради твърдата линия по отношение на мигрантите.

Чапутова заяви днес, че е убедена, че "либералната демокрация, която гарантира на всеки еднакви права, е най-ефективното средство за защита на малцинствата".

Тя опроверга твърденията на някои проправителствени унгарски медии, че е агент на родения в Унгария американски милиардер Джордж Сорос. Чапутова нарече тези твърдения "лъжи". Правителството на Орбан от години води кампания срещу Сорос, който насърчава либералните каузи чрез благотворителните си организации.

След срещата с Чапутова днес унгарският президент се опита да омаловажи полемиката със словашката лидерка, като каза, че в идните години двете страни могат да имат различия по някои въпроси, но изрази увереност, че това няма да направи сътрудничеството им невъзможно, нито на двустранно ниво, нито на ниво В4.

/БТА/

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Централна и Източна Европа
До края на 2021 г. пътят Сливница – Драгоман – сръбска граница ще бъде завършен