IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първото от един век спиране на плащанията от Русия изглежда неизбежно

За последен път страната изпадна в дефолт след революцията през 1917 г.

14:57 | 10.04.22 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Първото спиране на плащанията по външния дълг на Русия от един век насам изглежда почти неизбежно след поредна тежка седмица за финансите на страната, пише Bloomberg.

Първо американското финансово министерство спря плащанията по дълга в долари от сметките на Русия в американски банки, като засили ограниченията си за страната. След това, когато опит за плащане в твърда валута беше блокиран, Русия наруши условията по две облигации, като плати на инвеститорите в рубли вместо в долари.
Това тласна страната с още една крачка напред към спиране на плащанията. Обратното броене започна, откакто Русия нахлу в Украйна през февруари, а САЩ и други страни реагираха с ограничения за банки, компании и олигарси.

Замразяване на чуждестранните резерви на централната банка изключи Русия от глобалната финансова система, като само за няколко дни я превърна в най-санкционираната страна в света. Русия Русия

Разходите по застраховането на суверенния дълг на Русия също растат.

В момент, когато правителството на Владимир Путин е преследвано от блокиране на активи и е смятано за вражеско от западните страни в политически, икономически и финансов план, нарастват спекулациите, че Русия няма да може да избегне за дълго спиране на плащанията. Облигациите на страната вече се търгуват дълбоко на потисната територия, а застраховките по дълга сега показват почти 90% шанс да се стигне до дефолт тази година, сочат най-новите данни на ICE Data Services.

Русия спря плащания през 1998 г., но само по местен дълг. Последното спиране на плащанията по външен дълг беше след революцията през 1917 г. В събота S&P постави Русия в състояние на избирателен дефолт, след като тя използва рубли, за да плати деноминирани в долари облигации на 4 април.

Все още има несигурност какво ще се случи и нови обрати не са изключени.

Доларовите облигации, които бяха обслужени в рубли тази седмица, имат 30-дневен гратисен период, което дава време на финансовия министър Антон Силуанов да намери решение или да защити аргумента си, че това не е спиране на плащанията, тъй като плащането технически е извършено. Тази седмица той заяви, че преведените рубли вместо долари може да бъдат превърнати в друга валута за кредиторите веднага след като замразяването на резервите бъде смекчено.

„Западните страни се опитват по всеки възможен начин да принудят Русия да обяви дефолт“, каза Силуанов пред ТАСС тази седмица. Той допълни, че Русия ще използва „други механизми“ за извършване на плащания. В същото време финансовият свят очаква официална оценка дали е настъпил дефолт.

Но не е ясно откъде ще дойде решение. След поредица от понижавания, които тласнаха рейтинга на Русия дълбоко на неинвестиционната територия, рейтинговите агенции спират да дават рейтинги на страната заради забрана на ЕС. Moody’s Investors Service и Fitch Ratings вече се оттеглиха, S&P Global съобщи в събота, че ще спази забраната на ЕС от 15 април и всичките ѝ рейтинги за Русия впоследствие ще бъдат оттеглени. Русия Русия

След нашествието на 24 февруари и последвалите обхватни санкции кредитополучателите от Русия не успяват да изплатят средства на кредиторите си навреме. Първоначално нарушенията се усещаха основно в корпоративния сектор и много компании не успяха да извършат плащания навреме. Тази седмица Совкомбанк стана първата банка в страната, която обяви, че е спряла плащане по облигации в чуждестранна валута.

След това американското финансово министерство създаде огромна пречка, като блокира достъпа до банкови сметки, като на практика потопи санкциите на финансовото министерство, които позволяваха плащанията по облигации да продължават от чуждестранните сметки на Русия въпреки замразяването на резервите на централната банка.

Решението за блокиране на каналите за плащане беше взето след съобщенията за руски жестокости в украинския град Буча през уикенда.

Ходът целеше да принуди Русия да използва местни източници на финансиране или твърда валута от петролен и газов изос, като по този начин се намали разполагаемите средства на правителството за продължаване на нашествието, при което бяха разрушени градове, убити хиляди хора и принудени да напуснат 11 млн. души.

Икономически последици

Драмата на облигационния пазар се случва на фона на тежка икономическа обстаноква. От една страна, икономиката навлиза в дълбока рецесия. От друга, контролът върху капиталите подкрепя изкючителен ръст на рублата, което позволи на централната банка да намали лихвите с 300 базисни пункта тази седмица в изненадващ ход.

Макар че западните страни се надпреварват да намаляват зависимостта си от руски суровини, страната все още получава милиарди долари от износ на петрол и газ, в резултат на което засега разполага с много пари.

Затова правителството твърди, че има средства да плати на кредиторите. То обвинява за проблемите с плащанията замразяването на активи на централната банка и свързаната с това несигурност.

Според Тим Аш, стратег за нововъзникващите пазари в Bluebay Asset Management, няма да има бързо решение за Русия, защото санкциите ще бъдат запазени и никой няма да иска да прави бизнес в страната.

„Путин премина рубикона с действията си в Украйна. Русия ще бъде в дефолт може би за десетилетие. Това означава липса на достъп до капиталовите пазари, много високи разходи по кредитите дори от Китай, липса на инвестиции и растеж, нисък стандарт на живот. Това е ужасна перспектива за Русия и руснаците“, допълва Аш.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 3
Gocho
преди 2 години
Е то какво излиза ,Русия иска да плаща има пари ,ама щатите не
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
Иванов Иван
преди 2 години
чЕстито на руснаците, нека да си възхваляват ****** и да се съсредоточат върху рУската култура!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 2 години
Абе вие внимавайте с тези аналогии с 1917 г., щото след въпросното спиране на плащанията, развитието на тогавашна Русия е такова, че да не ви дава Господ пак да се случи и със сегашна Русия . . . ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
ing5rov
преди 2 години
за коя година се планува ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
Gerasim_Burgaski
преди 2 години
РАЗПАД ЗА расия; както ссср през 1991-ва
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още