IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P понижи рейтинга на Русия в чуждестранна валута до „избирателен дефолт“

Русия е обект на широк набор от санкции заради инвазията в Украйна и може да се окаже изправена пред първи дефолт по външен дълг от повече от век

10:58 | 09.04.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Jason Alden/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jason Alden/Bloomberg

S&P понижи оценката на Русия в чуждестранна валута до „избирателен дефолт“ на фона на опасенията, че Москва няма да може или няма да иска да изпълнява ангажиментите си към притежателите на дълг в чуждестранна валута, съобщава Ройтерс.

Русия е обект на широк набор от санкции заради инвазията в Украйна и може да се окаже изправена пред първи дефолт по външен дълг от повече от век, след като по-рано през седмицата се договори за изплащане на задължения по облигации в рубли, въпреки че те трябва да са в долари.

В позиция от S&P посочват, че са запознати с плащанията на Москва по деноминирани в долари еврооблигации в рубли.

„В момента не очакваме, че инвеститорите ще могат да обръщат тези плащания в рубли в доларов еквивалент в първоначално дължимите количества или че правителството ще обърне тези плащания в рамките на 30-дневен гратисен период“, посочват от S&P.

Очакванията са санкциите срещу Русия да бъдат увеличени още през идните седмици, посочват от агенцията, което ще „възпрепятства желанието и техническите способности на Русия да спази правилата и условията на задълженията си към чуждестранните притежатели на дълг“.

В четвъртък руският министър на финансите заяви, че страната ще направи всичко по силите си да плати на кредиторите, но инвеститорите в руски валутни облигации са изправени пред все по-несигурен път към възстановяването на своите пари, ако страната обяви дефолт.

S&P поставя оценка „избирателен дефолт“, когато смята, че налице е такъв по определено издаване или клас облигации, но ще продължи нормалното плащане по други издавания и класове активи.

Русия не е изпадала в дефолт по външен дълг от последиците от революцията през 1917 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още