IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румъния затъва надълбоко в скандал за незаконен внос на отпадъци от ЕС

Токсични и неизползваеми отпадъци се вписват като внос на стоки втора ръка и боклук за рециклиране, но се депонират и изгарят незаконно

08:08 | 28.04.21 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Въпреки че е втора отзад напред по рециклиране на отпадъци в Европейския съюз (ЕС), Румъния е препълнена с отпадъци и боклук, по-голямата част от който е незаконно внесен от чужбина.

През миналата седмица 189 тона отпадъци от Италия бяха открити в двора на компания от окръг Бихор в Западна Румъния. Контролът на охраната на околната среда в страната установи, че тези, които внасят отпадъците, нямат възможност да ги рециклират и най-вероятно ще ги депонират незаконно, пише онлайн изданието EUObserver.

Румънската брегова охрана иззе няколко контейнера, натоварени с отпадъци, изпратени до румънското черноморско пристанище Констанца от различни държави членки на ЕС.

Прокурорите са установили, че пратка с отпадъци от Португалия е била фалшиво декларирана пред митническия орган като скрап пластмаса. Намерени са обаче неизползваеми токсични отпадъци.

Междувременно още 25 тона каучукови отпадъци са си проправили път от Великобритания до същото румънско пристанище и са били иззети от митническата полиция. Още 70 контейнера с незаконни отпадъци, докарани в Румъния от Белгия, са идентифицирани в няколко други румънски пристанища по Черноморието. Всички са фалшиво декларирани пред митническите органи като използвани пластмасови отпадъци.

Докладът на полицията показва, че въпреки документите, в които се посочва, че товарът съдържа пластмасови отпадъци, той всъщност съдържа дърво, метални отпадъци и опасни материали. Контейнерите са натоварени в Германия, а стоките идват от белгийска компания.

Седмица преди това бившият ръководител на пристанищната митница в Констанца беше изпратен на съд по обвинения, че е разрешил контрабандата на над 100 контейнера с отпадъци, превозвани от Великобритания до Румъния.

Проблемът на Румъния с незаконния внос на отпадъци е подложен на засилен обществен контрол, след като подобни инциденти се увеличиха значително през последната година и половина и особено след като Китай, основният вносител на отпадъци в света, въведе забрана за внос на пластмаса.

В сряда (21 април) министърът на околната среда на Румъния публично заяви, че тези дейности се управляват от организираната престъпност и че държавните власти сега ще трябва да проверяват всяка пратка, която влиза в страната, за да се уверят, че транспортните документи отразяват това, което се съдържа в контейнерите.

Румъния няма организирана система за селективно обезвреждане и екологично съхранение на отпадъци и местните предприятия за рециклиране всъщност отчитат недостиг на отпадъци за обработка поради лошото управление на отпадъците в страната. Затова и те прибягват до внос. Само малка част от това, което пристига в Румъния обаче, всъщност са използваеми отпадъци, повечето от останалите са нерециклируеми или токсични материали, внесени незаконно.

Все повече компании внасят боклук в Румъния под предлог, че внасят втора употреба продукти, тонове електронно оборудване за скрап, пластмаси, медицински отпадъци и дори токсични вещества. Всички тези боклуци в крайна сметка се заравят из полетата или се изгарят.

„Необходима е система за проследяване на отпадъците в цялата страна, за да се идентифицират и спрат така наречените „стоки втора ръка“, които всъщност се оказват неизползваеми отпадъци от внос. Обзалагам се, че това, което виждаме да влиза през пристанището на Констанца или на западната граница на Румъния е само върхът на айсберга“, коментира пред медията Оана Ненечиу, директор на Центъра за устойчиви политики Екополис.

Незаконният внос на отпадъци подхранва не само организираната престъпност, но и замърсява въздуха в страната. Тъй като по-голямата част от отпадъците се озовават не в центрове за рециклиране, а на незаконни сметища, боклукът обикновено се изгаря, отделяйки във въздуха токсичен дим и фини прахови частици.

Незаконното изгаряне на отпадъци често замърсява въздуха на столицата Букурещ, с което градът се превръща в един от най-замърсените в Европа.

Европейската комисия води дела срещу Румъния заради замърсяване и незаконни депа, вкл. и за по-малки градове, като Брашов, Яш, Клуж-Напока и Тимишоара. Европейският съд се произнесе срещу Румъния миналата година специално за високите нива на замърсяване в Букурещ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 3
bgperformer
преди 2 години
А тук вноса си върви, но без скандал
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още