IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия понижи заплатите на президента и премиера с 10% до края на 2015 г.

При допълнително влошаване на икономическите условия намаляването на заплатите може да бъде удължено

14:57 | 06.03.15 г. 4
Русия понижи заплатите на президента и премиера с 10% до края на 2015 г.

Руският президент Владимир Путин подписа указ, с който паричните възнаграждения на президента, министър-председателя, редица правителствени служители, главния прокурор и ръководителя на Комисията за разследване се понижават от 1 март до 31 декември 2015 г. с 10%.

Мярката важи и за месечните парични възнаграждения, и за тримесечните парични стимули, съобщиха от пресслужбата на Кремъл, цитирана от "Интерфакс".

Прессекретарят на руския държавен глава Песков каза още, че в случай на по-нататъшно влошаване на икономическите условия намаляването на заплатите може да бъде удължено.

"Това решение е само временно, то е причинено от настоящата икономическа ситуация. Ако условията не се променят значително, този период ще бъде удължен. Ако има промяна към по-добро, след това ще има още една причина (мярката – бел. ред.) да се разшири", посочи Песков пред радио "Говорит Москва".

По-рано народните представители в горната камара на Държавната дума също поискаха понижаване на заплатите си с 10%, съобщи ръководителят на Комисията по организация на парламентарната дейност Вадим Тюлпанов.

"Става въпрос за намаляване на заплатите на членовете на нашата камара с 10% въз основа на факта, че имаме много намалени общи разходи на Руската федерация", каза Тюлпанов.

Междувременно говорителят на Държавната дума Сергей Наришкин също заяви, че ще поиска президентът Путин да намали заплатите на депутатите във връзка с корекцията на федералния бюджет за 2015 г.

Въпреки цялостните проблеми на Русия през 2014 г. икономиката се е разширила с 0,6 на сто, показаха последните данни на Федералната статистическа служба (Росстат). По-рано Министерството на икономическото развитие посочи, че очаква ръстът на БВП през 2014 г. да бъде в диапазона 0,5-0,6%.

През 2013 г. руската икономика добави 1,3%. През 2012 г. ръстът на БВП бе 3,4%, а през 2011 г. – 4,3%.

В началото на януари Световната банка понижи рязко прогнозата си за руската икономика през 2015 г. Според очакванията БВП на страната ще спадне с 0,7% за периода.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 7
tonitov
преди 9 години
Тоя император и заплата ли е получавал, мислех, че само рушвети.Горките руснаци само на диктатори попадат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 5
michaelis
преди 9 години
да бе да му я блокират .... :)) тея нещастници са вече всичко е в китайски и руски банки .... край със западните
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 9
Трубадур
преди 9 години
То хич да не взима заплата пак няма да усети, тая заплата му е само за пред хората, на него нека му текат милиардите в зелено от бензиностанцията в швейцарски сметки а народа да взима заплата в рубли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 8
michaelis
преди 9 години
ебаго .... диктатора си реже заплатата .... :)) а що американските банкери не се отказаха от бонусите си :)) ??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още