IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия продаде облигации за 1,5 млрд. евро

Москва се възползва от облекчаването на напрежението с Вашингтон и атакува дълговите пазари

11:40 | 21.05.21 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Русия се възползва от облекчаването на напрежението между Москва и Вашингтон, за да набере 1,5 млрд. евро от инвеститорите в първата си международна продажба на облигации за тази година, съобщава FT.

Руското министерство на финансите е получило поръчки за 2 млрд. евро за деноминираните в евро 6- и 15-годишни облигации при продажба, която се извършва само месец след като САЩ наложи санкции за продажба на дълг в рубли.

Това само за кратко смути пазара за руски активи, тъй като инвеститорите прецениха, че стъпката е твърде мека, за да накаже наистина администрацията на президента Джо Байдън руския президент Владимир Путин за негови действия, вкл. предполагаема кампания за хакерски атаки и затварянето на опозиционния лидер Алексей Навални.

Пазарите бяха допълнително стимулирани тази седмица от сърдечната среща между държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън и неговия руски колега Сергей Лавров, като двете страни преговаряха по въпроса за среща на върха на лидерите на САЩ и Русия. Това подкрепи рублата и руската валута достигна най-високото си ниво спрямо долара от две седмици.

Администрацията на Байдън реши освен това да се откаже от някои санкции срещу газопровода "Северен поток 2", който Русия изгражда към Германия.

„През последните няколко седмици реториката омекна и се заговори за това, че Путин и Байдън ще се срещнат, така че това е най-подходящото време за емисията“, коментира Удай Патнаик, ръководител дълг на развиващи се пазари в Legal & General Investment Management.

Русия е продала облигации с падеж през 2036 г. за 1 млрд. евро с доходност от 2,65% и е преотворила емисията облигации от миналата година с падеж през 2027 г., като е продала книжа за 500 млн. евро.

Три руски банки - Газпромбанк, Сбербанк CIB и VTB Capital, са били мениджъри на продажбата.

Андрей Соловьов, глобален ръководител пазари на дългов капитал във VTB Capital, коментира, че инвеститорите са направили над 100 поръчки за всяка от облигациите.

Инвеститори от Русия са изкупили почти половината от облигациите с падеж през 2036 г. Други 22% от емисията са разпределени за купувачи в Германия и Австрия, 14% за Близкия изток и Азия, 7% за Обединеното кралство и 6% за Франция. Руски инвеститори са купили две трети от другата емисия, инвеститори от Близкия изток и Азия са купили 20% от нея, а от Франция – 11%.

Това е първата продажба на руски дълг в чуждестранна валута от ноември насам. Русия не е продала доларови облигации, откакто на американските инвеститори им беше забранено да ги купуват на първичния пазар през 2019 г.

Санкциите на САЩ забраняват на американски инвеститори да купуват и нови емисии на руски дълг в рубли. Москва твърди, че може да замени това търсене с местни купувачи и демонстративно продаде по-голямата част от последните емисии на държавни банки като VTB.

Въпреки съществуващите санкции срещу руските облигации и заплахата от по-нататъшни стъпки от САЩ и техните съюзници, инвеститорите са привлечени от относително високата доходност на руските облигации. Общо 54% от руските еврооблигации се държат от нерезиденти, въпреки че делът на чуждестранните инвеститори в местни облигации, деноминирани в рубли, спада от 35% през миналата година на 19% през миналия месец.

Доходността по новите емисии руски еврооблигации се сравнява с 0,19% на еквивалентните германски облигации, които служат като ориентир за дълг, продаван в евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:59 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 1
evlogi
преди 2 години
10 годишните американски облигации имат доходност от 1.65%, а 5 годишните руски-2.65%, според цифрите посочени в статията...Глупав народ са тия международни инвеститори, съгласни са да получават по-ниски лихви от затъналата в дългове Америка, отколкото от изключително стабилната Русия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 6
zelka007
преди 2 години
и кво полват ... ?! рупий , или донги ... ?! ... :))) като дойдат рассияни в БГ що сменят долари за левове . я ни обясни валутни експерте .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 5
markov
преди 2 години
Голям смях са американските санкции. Единственото което постигнаха е Руснаците вече да не ползват долара като резервна валута....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още