IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия въвежда мерки за ограничаване на вноса на млечни продукти от Литва

От Роспотребнадзор посочват като основание зачестили случаи на положителни проби, свързани с качеството и безопасността на литовските млечни продукти

13:10 | 05.10.13 г.
Русия въвежда мерки за ограничаване на вноса на млечни продукти от Литва

От 7 октомври Русия въвежда комплекс от мерки за ограничаване на доставките на всички млечни продукти от Литва, съобщи ръководителят на предприе засилване на контрола върху вътрешния пазар Роспотребнадзор и главен лекар на Руската федерация Генадий Онишченко, цитиран от ИТАР-ТАСС.

„От началото на следващата седмица ще въведем вече обявения комплекс от мерки за пресичане на достъпа на руския пазар на продукция от Литва, която не удовлетворява изискванията на руското законодателство по отношение на защитата на правата на потребителите и показателите за безопасност“, каза Онишченко. По думите му през следващите дни руските контролни органи ще предприемат конкретни стъпки в тази насока.

От средата на септември 2013 г. Роспотребнадзор започна да увеличава контрола на вътрешния пазар върху качеството и безопасността на млечните продукти, доставяни в Русия от Литва, във връзка със зачестилите случаи на положителни проби от избрани продукти както по показателите за безопасност, така и за качеството, подчертават от руската агенция. Редица от пробите не отговарят на техническите изисквания за млечната продукция в страните от Валутния съюз, добавят оттам.

През следващите дни руското ведомство започна постепенно да въвежда ограничения върху вноса на продукция за редица литовски производители – например стоките с марка Svalia на компанията Pieno Zvaigzdes.

На 26 септември от Роспотребнадзор предупредиха и за зачестяване на случаите на откриване на некачествени и опасни не само млечни, но и месни продукти, внесени от Литва.

Русия вече е забранявала вноса на млечни продукти, произведени от редица литовски компании, през 2009 г., след като в големи партиди масло, сметана, сирене и мляко бяха открити остатъци от антибиотика тетрациклин и от добавката доксициклин.

Страната е един от ключовите пазари за литовските млечни продукти, над 50% от които се изнасят, като 85% от литовския износ от тях е насочен към Русия. През 2012 г. литовски компании са доставили в Русия 370 000 тона млечни продукти на обща стойност 193 млн. долара. По данни на Союзмолоко от млечните продукти Литва изнася за Русия най-много сирене, кисело мляко и масло.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:52 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още