IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руският финансов министър: Правят се опити за изкуствен дефолт на Русия

Москва ще се разплаща с рубли по своите задължения, ако заради санкциите не успее да превежда чужда валута

14:20 | 14.03.22 г. 9
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Замразяването на сметки на Руската федерация може да бъде определено и като желание на Запада Русия да изпадне в изкуствен дефолт и няма реални икономически основания, смята финансовият министър на страната Антон Силуанов. Според него обаче Русия може да покрива своите задължения и в рубли, пише ТАСС.

В емисията еврооблигации, издадена през 2018 година, е предвидена възможността за покриване на задълженията в рубли, коментира още Силуанов.

Преди ден той съобщи, че половината от валутните резерви на Русия са замразени.

Финансовият министър е категоричен, че коментарите, че Русия не може да поема своите задължения по външния дълг не отговарят на действителността. "Имаме необходимия размер средства за обслужването на нашите задължения", категоричен е той.

В началото на март руският президент Владимир Путин подписа указ, позволяващ на руския бизнес и институции разплащания по задължения в рубли по курса на Централната банка за деня. Правилата се отнасят до страните, които са в т.нар. "враждебен списък", сред които са и всички страни от ЕС.

В съобщение на финансовото министерство от днес (14 март) е описана и схемата, по която Русия ще се разплаща за заема по еврооблигациите. От него е видно, че ще са дават нареждания за изплащане на задълженията в чуждестранна валута, но ако банката не успее да изпълни това заради санкциите, нареждането ще бъде изтеглено и плащанията ще бъдат в рубли по курса на Руската централна банка.

На 16 март Русия трябва да плати транш по своите задължения в чужда валута.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 1
крас
преди 2 години
НЕ СЕ ПРАВЯТ ОПИТИ , А НА 16 МАРТ НА ПРАЗНИКА ПУРИМ ТОЗИ ДЕФОЛТ ЩЕ БЪДЕ ФАКТ!!! Той е следствие от лишаването от правото на разпоредителност върху притежаваните от Руската централна банка резерви намиращи се в системата СУИФТ. .... Подобно поведение на Запада към СССР по времето на СТАЛИН би означавало началото на ТРЕТА СВЕТОВНА ВОЙНА!! Но тъй като в момента Русия си е чисто колониална държава управлявана от двама палячовци ШАЛОМОВ - ПУТИН и МЕДВЕДЕВ ДАВИД ААРОНОВИЧ МЕНДЕЛЬ , нещата ще се случат и то ще е на 16 март на празника ПУРИМ..... Ако има нещо да се случва то няма да е свързано с превземането на КИЕВ , а с превземането на КРЕМЪЛ с намиращите се там хасиди от клана ХАБАТ - ЛЮБАВИЧА на руския равин БЕРЛ ЛАЗАР.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 1
юрист
преди 2 години
България погаси предсрочно заема си от МВФ през 2007г.- затова и стана възможно да влезем в ЕС, затова и си имаме валутен борд, при който не може да се ''пусне'' печатницата да печата пари, а 'поддържаме валутен резерв, който покрива парите в обращение. С този валутен борд на 01.01.2024г. България официално въвежда еврото и става част от еврозоната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 1
юрист
преди 2 години
Просто е- тегли заем от международна финансова институция на МВФ, например и си го изплаща, като преди това въвежда Закон за деноминацията. МВФ й поставя определени условия, които държавата трябва да изпълнява, за да й превежда съответния транш от целия заем в точно определено време. Случая с русия е различен- МВФ лекично поряза русия и не иска да се ангажира със заем към нея, а България- една от ''вражеските'' за русия държави- е държава -член на МВФ. България взе такъв заем, погаси си го изцяло и предсрочно и така се вдигнахме на крака след българската хиперинфлация от жанвиденовата зима, когато 1 долар струваше 3000 неденоминирани бг. лева. В русия през 1998г. също имаше деноминация, защото при тяхната хиперинфлация се получи следното 1 долар струваше 8000 неденоминирани рубли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 2
4un4o.
преди 2 години
Пак ли проявяваш опити да мислиш , кра8о . Бегай да правиш салата на мъжа си и не ръси акъл , освен ако темата не е за плетки .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 0
Solar Power
преди 2 години
Има много възможности, но основното е ,че никой не иска да прави бизнес с нея. Следват празни магазини, безработица, хиперинфлация. Всеки който иска да продаде нещо на Русия ще иска парите напред и то в долари или евро. Тези неща се случват на държави които не ги е грижа за населението им. Готови са на глад и мизерия само и само да направят с 8 ракети повече.... Както е казал един руски "дрогар" - Нет челавек, нет проблему :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 2
Petar2015
преди 2 години
Какво става ако една държава фалира и не може (или не иска) да си плаща външните дългове?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
khao
преди 2 години
да, да... точно така става...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
юрист
преди 2 години
Хахаха- и какво станА сега- РАЗРЕШАВА се плащането ВЪВ ВАЛУТА на руския дълг- НЕ В РУБЛИ, А ВЪВ ВАЛУТА;0 Смее ли русия да плаща ТОЧНО ТОВА задължение в рубли, а- и защо НЕ ГО ПРАВИ;0 ОЩЕ парички- не рубли- да излизат от федералния руски бюджет, докато се СПРЕ финансовото кранче на руската агресивна война в Украйна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още