IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ налагат санкции на босненския сръбски лидер Милорад Додик

Според американското Министерство на финансите Додик подкопава босненските институции и заплашва териториалната цялост на страната

20:56 | 05.01.22 г.
<p>
	Милорад Додик. <em>Снимка: EPA/Fehim Demir</em></p>

Милорад Додик. Снимка: EPA/Fehim Demir

Министерството на финансите на САЩ наложи в сряда санкции на лидера на босненските сърби Милорад Додик, като го обвинява, че дестабилизира Босна и Херцеговина.

Вашингтон казва, че Додик – настоящият сръбски представител в тристранното президентство на страната, който заплаши да отцепи неговата област от институциите на федерацията, подкопава босненските институции и заплашва териториалната цялост на страната чрез комбинация от корупция и „раздвояваща етнонационалистическа реторика“, пише Politico.eu.

В допълнение към подривните си действия, според САЩ, Додик е използвал официалната си позиция в Босна и Херцеговина, за да натрупа лично богатство чрез подкупи и други форми на корупция, допълват от американското Министерство на финансите.

„Кумулативно тези действия заплашват стабилността, суверенитета и териториалната цялост на Босна и Херцеговина и подкопават Дейтънското мирно споразумение, като по този начин рискуват по-широка регионална нестабилност, посочва още институцията.

Санкции са наложени и на Алтернативна телевизия d.o.o. Баня Лука (ATV), медия, свързана с Додик. САЩ казват, че той упражнява личен контрол върху ATV зад кулисите, като например изисква лично да одобрява медийни истории, свързани с политически чувствителни теми.

Регионалните експерти се опасяват, че мирното споразумение от 1995 г., обединяващо Босна, е под заплаха.

„Дестабилизиращата корупционна дейност на Милорад Додик и опитите за демонтиране на Дейтънското мирно споразумение, мотивирани от собствения му интерес, застрашават стабилността на Босна и Херцеговина и целия регион“, коментира Браян Е. Нелсън, заместник-секретар на Министерството на финансите на САЩ за борба с тероризма и финансово разузнаване.

През декември ЕС, САЩ, Обединеното кралство, Германия, Франция и Италия осъдиха хода на законодателите в автономната република на босненските сърби да започнат процес на оттегляне от ключови национални институции в Босна и Херцеговина. В съвместно изявление страните предупредиха, че това застрашава стабилността на целия Балкан регион.

В началото на декември депутатите от долната камара на парламента на Република Сръбска, водена от Милорад Додик, гласуваха да започне работа по изтеглянето на техния автономен регион от въоръжените сили, съдебната система и данъчната система на Босна и Херцеговина. Напускане на трите институции, което означава отделяне от федерацията и независимост на Република Сръбска, ще изисква одобрение и на горната камара на парламента на региона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още