IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След смъртта на Келнер в Чехия започва най-голямото прехвърляне на богатство

Активите на конгломерата PPF се оценяват на 44 млрд. евро, от които милиардерът контролираше 99%

19:08 | 02.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Катастрофа на хеликоптер, превозващ скиори към глетчера Кник в Аляска миналия месец, сложи край на живота на най-богатия човек в Чехия Петр Келнер (който в България е собственик на bTV и Telenor – бел. ред.). Тя също така задейства най-голямото прехвърляне на богатство в Източна Европа след разпадането на СССР, пише Bloomberg.

Залогът е богатство на стойност 15,7 млрд. долара според индекса на милиардерите на Bloomberg и ръководството на конгломерата PPF Group с активи на стойност 44 млрд. евро към юни м. г., от които Келнер контролираше 99%.

Макар че вдовицата на 56-годишния предприемач и четирите му деца трябва да наследят богатството му, не е ясно кой ще го замени на поста в компанията. От бизнес гледна точка миноритарният акционер Ладислав Бартоничек ще управлява операциите на компанията, тъй като семейството на Келнер не е играло значима роля в ежедневните операции на PPF.

„Като организиран човек съм сигурен, че Петр Келнер се е погрижил за всичко, за да опрости процеса възможно най-много“, казва Петер Кинкл, асоцииран партньор в PWC Legal, която представлява местни и международни клиенти. „Обикновено цялото прехвърляне отнема няколко месеца и не виждам причина в този случай да отнеме повече от една година“, допълва той.

Макар че Келнер изигра ключова роля в договарянето на някои от сделките на PPF в миналото, групата ще може да продължи без основателя си, казва Жан-Паскал Дювиьозар, миноритарен акционер и главен изпълнителен директор на финансовото подразделение на PPF, Home Credit Group. Анализатори в Ceska Sporitelna и J&T Banka казват, че не очакват непосредствени последици.

Критично време

„Петр създаде управление, което разчита на голям екип от много опитни професионалисти и структура, при която голяма част от отговорността е съсредоточена в отделни компании“, отбелязва Дювиьозар.

Келнер беше сред петимата загинали при катастрофата на 27 март на хеликоптер Airbus AS350 B3, който падна на около 80 км от североизточно от Анкъридж. Милиардерът, който беше запален сноубордист и кайт сърфист, бил на ваканция в отдалечена луксозна хижа.

Смъртта му се случва в критично време, тъй като PPF опитва да придобие листнатата на борсата в Прага Moneta Money Bank и обмисля потенциална продажба на миноритарен дял в телекомуникационното си и инфраструктурно подразделение Cetin Group.

Главният финансов директор на PPF Катерина Жираскова заяви, че очаква сливането с Moneta да се осъществи и че групата разрешава някои технически аспекти около собствеността, съобщава чешкият ежедневник „Хосподарске новини“. Тя не смята, че членове на семейството ще се присъединят към PPF в обозримо бъдеще, въпреки че имат право, ако искат.

Групата се възстановява от загуби, свързани с коронавируса, в подразделението й Home Credit. Потребителският й кредитор в Азия и Източна Европа се върна към умерени печалби през второто полугодие на 2020 г., след като регистрира рекордно ниво на лошите кредити през първите шест месеца на миналата година.

Другото основно подразделение на голямата бизнес империя на Келнер – телекомите в Централна и Източна Европа, е относително незасегнато от пандемията.

Продавач на ксерокси

Роден през 1964 г. в тогавашната Чехословакия, Келнер учи икономика и работи като продавач на ксерокси Ricoh малко след края на комунистическия режим след Нежната революция през 1989 г. Животът му се променя, когато новата капиталистическа държава започва да продава активи, като раздава ваучери, които можели да се разменят за акции в компании. Келнер се възползвал от това с някои партньори и създал фонд през 1991 г., който придобил акции в 202 фирми. По-късно той се превръща в PPF.

Сега дейността на компанията се простира от финанси, телекоми и промишлено производство до медии и биотехнологии. Подразделението Home Credit, създадено през 1997 г., е един от най-големите кредитори в Централна и Източна Европа и се разшири към страни, сред които Китай, Индия и Индонезия. Бизнесът на Келнер в Китай предизвиква известно противоречие в родината му, тъй като местната разузнавателна служба включва азиатската страна в списъка си на най-големите заплахи за националната сигурност.

След като намаля до 8,6 млрд. долара през май м. г., в началото на пандемията, богатството му нарасна на фона на поскъпването на акциите на банките и телекомуникационните компании. Със съпругата си Рената той основа Семейна фондация Келнер, който дарява средства на образователни, културни и здравни каузи.

„Той преди всичко държеше много на семейството. Прекарваше много време със семейството си и обичаше всичките си деца“, казва Дювиьозар.

Прехвърлянето на богатството на Келнер може да бъде улеснено от факта, че широката му бизнес мрежа, оперираща в различни индустрии и региони, е напълно обединена под холдинговата структура PPF, казва Кинкл.

„Управлението на толкова голямо наследство не трябва да е много по-различно от управлението на имуществото на някой среден бизнесмен, който има компания в чужбина и няколко вили в Испания или Флорида“, отбелязва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още