IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P изненадващо понижи още повече рейтинга на Турция

Агенцията се позовава на дефицита в текущата сметка и бюджетния дефицит, както и на високата инфлация в страната

09:12 | 02.05.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

С неочакван ход международната рейтингова агенция Standard & Poor's (S&P) определи още по-нисък кредитен рейтинг за Турция, позовавайки се на нарастващата загриженост за перспективите за инфлация на фона на разпродажбите на турската лира. Както обяви агенцията, сега дългосрочният рейтинг на страната е BB- спрямо досегашния BB.

Перспективата обаче остава стабилна, което значи, че скоро не се очаква преразглеждане, предава DPA. S&P поясни, че рейтинговото решение не е част от редовния преглед.

Агенцията се позовава на дефицита в текущата сметка и бюджетния дефицит, както и на високата инфлация в страната. Девалвацията на валутата и силната волатилност създават риск за финансовата стабилност на Турция, каза S&P.

„Понижението отразява нашите опасения за влошаващата се инфлационна перспектива и дългосрочната нестабилност на валутния курс на Турция", се казва в изявление на S&P. 

Освен това според агенцията са налице и признаци на проблеми в частния сектор, които биха могли да се изострят заради изтичането на капитали и обезценяването на местната валута.

Агенцията заяви, че не вярва решението на централната банка от миналата седмица да изпълни целта за инфлацията и тя да падне до 5%, или да намали нестабилността на реалния ефективен валутен курс на Турция.

Нежеланието на банката да премине към агресивно затягане на паричната политиката на фона на двуцифрената инфлация увеличава загрижеността, че тя е под натиск от страна на турския президент Реджеп Тайип Ердоган. S&P пояснява в изявлението си, че централната банка "е изправена пред нарастващ политически натиск".

Отслабването на лирата спрямо долара ще доведе до затруднения на частния сектор да погасява деноминиран в чуждестранна валута дълг, поясни още S&P, добавяйки, че това ще се отрази отрицателно и на държавния дълг,  40% от който е деноминиран в чуждестранна валута.

Редица големи турски компании имат затруднения да преструктурират дълга си. Ройтерс предаде през април, че големият турски концерн в хранително-вкусовата промишленост Yildiz Holding ще преструктурира 6,5 млрд. долара от задълженията си в размер на 8,5 млрд. долара. Dogus Holding, чиито задължения са за 23,5 млрд. лири (5,73 млрд. долара) към края на 2017 г., е също в преговори с банки за преструктуриране на заема си.

„Нашето решение за понижаване на рейтинга отразява нашето виждане, че е налице риск от твърдо приземяване на прегряващата, задвижвана с кредити икономика на Турция”, пояснява още S&P.

През март и Moody's понижи рейтинга на Турция заради продължаващото отслабване на турските политически и икономически институции, както и заради повишените рискове от големия дефицит по текущата сметка. Рейтингът бе свален с една степен от Ba1 до Ba2 със стабилна перспектива, като агенцията изтъква големите потребности на Турция от външно финансиране и влошаващия се политически климат. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:08 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 8
mick
преди 5 години
Бой по непослушните..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още