IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унгарският парламент ограничи достъпа до данни за публичните средства

Само държавата ще може да решава коя информация съответства на обществения интерес, смятат от Transparency International

23:14 | 30.04.13 г.
Унгарският парламент ограничи достъпа до данни за публичните средства

Унгарският парламент ограничи правата на гражданите да изискват информация за използването на обществените фондове, което предизвика критики от опозицията и от международната правозащитна организация Transparency International, предаде AFP, цитирана от БТА.

Според консервативното правителство на премиер Виктор Орбан поправката в закона, приета по спешна порцедура, цели да попречи на золупотребата с исканията за информация, която затруднява работата на учрежденията и организациите за защита на данни.

От следващата година само два правителствени органа - Държавният одит и Правителствената служба за контрол - ще имат пълен достъп до данните за използването на обществените средства. Само държавата ще може да решава коя информация съответства на обществения интерес, а критериите за достъп до определени данни ще станат по-малко прозрачни, обявиха от Transparency International в писмо до министъра на правосъдието Тибор Наврачич.

Промяната в закона беше одобрена от парламента само два дни след внасянето на предложението. Според опозиционните партии това е опит за прикриване на спорната роля на управляващата партия Фидес в раздаването на държавни лицензи за продажба на тютюневи изделия.

От 1 юли само магазините, разполагащи с държавно разрешително, ще могат да продават тютюневи изделия в Унгария. Според медийни информации от последните дни някои чиновници от Фидес са раздавали лицензи по политически предпочитания.

Партията отхвърли обвиненията, но социалистите поискаха публикуването на всички оферти и начина на подбор. Социалистическата партия и алиансът "Заедно-2014" вчера поискаха прокуратурата да разследва информаците в пресата.

Представителката на правозащитната организация в Унгария Ноеми Алекса заяви в интервю през уикенда, че аферата е пример за използването на публични средства за обслужване на групови интереси, близки до правителството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:33 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още