Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Централна и Източна Европа

Все по-малко фермери в Русия застраховат реколтата

Земеделските стопани понасят загуби заради лошото време

Все по-малко фермери в Русия застраховат реколтата

Снимка: Архив Ройтерс

През 2017 г. повечето земеделски производители в Русия ще понесат загуби заради лоша реколта – пролетта и лятото се оказаха изключително хладни и дъждовни, пише „Известия“. Щетите може да достигнат 2,6 млрд. рубли (около 74 млн. лв.), по оценка на Националния съюз на агрозастрахователите.
Още по темата

По данни на „Банк России“ в първите три месеца на тази година са сключени малко над 20 хил. договора за селскостопански рискове – това е с  20% по-малко в сравнение със същия период на миналата година.

Тъй като тази година реколтата е застрахована от значително по-малко  ферми, в сравнение с година по-рано, застрахователите смятат, че загубите може да останат за сметка на държавния бюджет.

В Русия от 2013 г., действа програма за държавна подкрепа за фермерите, по която държавата субсидира застрахователните премии.

Агрозастраховането е блокирано заради реформа в сектора, при който са въведени единни регионални субсидии за  селското стопанство, но нормативната база за работата на новия закон все още не е приета.

По статията работи: Надежда Бочева

Последни новини

Коментари (0)


Още от Централна и Източна Европа
Ердоган остро разкритикува турската централна банка